Verse tonijnsalade

Verse tonijnsalade

Aankomende donderdag, nationale vrije dag in Nederland in verband met Hemelvaart, wordt het fantastisch weer. Dus echt veel tijd in de keuken besteden, daar zul je niet veel zin in hebben misschien. Ik heb het volgende gerecht daarom donderdagavond klaar staan.

Tonijntartaar van verse vis uiteraard en dungesneden kalfsrollade.

Wat je nodig hebt  is het volgende:
Kalfsrollade (zelf braden ± 55 minuten, ingesmeerd met mosterd) of bij de slager dun gesneden plakken kalfsfricandeau kopen
1 pond verse tonijn
1 bakje crème fraîche
1 bakje mascarpone
Het sap van 1 limoen
Bakje bieslook, heel fijn gesneden of met een schaartje geknipt
Kappertjes, sjalotjes, peterselie, olijfolie en zout en versgemalen peper.

Het werk in de keuken 🙂

De tonijn snij je ‘en brunoise’, dat wil zeggen in kleine blokjes. Vervolgens pak je de kappertjes aan, een half potje kun je wel gebruiken, vind je dat te veel van het goede, doe dan naar eigen smaak. De kappertjes hak je fijn. Twee sjalotjes hak je fijn. En een handje peterselie.  De tonijnblokjes, de gehakte kappertjes, sjalotjes en peterselie verzamel je met een scheut olijfolie in een mengkom. Dan komt het limoensap erbij, zout en versgemalen peper. Deze ‘prak’ hussel je goed door elkaar.

Tot slot kieper je het bakje crème fraîche bij de mascarpone. Je hebt vast nog wel een beetje sap in de limoen, knijp dit boven het mengsel, breng op smaak met peper en de superfijn gesnipperde bieslook.

Bord opmaak

Nu het bord opmaken. Wij hebben uit onze “Hoogje” tijd nog glanzende zwarte borden.  In het midden steek ik een rond taartvormpje tonijn uit, daar omheen drapeer ik dan de dungesneden plakjes kalfsvlees en tussen elk plakje komt een klein quenelletje aangemaakte mascarpone. Eventueel versieren met wat rucola of nog beter met zeewiersalade. Dat kun je gelijk met de tonijn bij de visboer kopen. Wij hebben een hele fijne bij ons in de buurt.

Rheinhessen

De wijn erbij wordt ….

De wijn die wij hierbij zullen drinken, ik twijfel nog even, is of de Mâcon-Villages van Domaine de la Verpaille. Een mooie zachte Chardonnay. Of gaan we voor de Silvaner van Weingut Bernhard uit Rheinhessen. Een volle wijn, met fruit maar ook kruidig. Rond met fijne zuren. Het kan allebei.