Via Freiburg naar Zwitserland

Via Freiburg naar Zwitserland

Nu langzaam maar zeker meer en meer toegelaten is, begint ook de zin om een paar dagen op wijnreis te gaan enorm toe te nemem. Als we naar Zwitserland gaan, dan kunnen we in Freiburg even een kleine stop inbouwen. Freiburg, Baden, het gebied van de beroemde Kaiserstuhl.  Dit wijndeel van Duitsland heeft bijna 16.000 ha vol gezet met wijndruiven. Veel spätburgunder, maar niet alleen maar! De andere burgunderrassen staan er ook te gloriëren, verder is er de müller-thurgau en zelfs een beetje riesling en gutedel.

Het is niet alleen maar vulkanisch wat de bodem betreft. Ja, de Kaiserstuhl wel, maar er is verder grind, mergel en klei te vinden. Kalksteen komt hier voor en ook leem en löss. De zuidelijke ligging in Duitsland geeft al aan dat het hier lekker warm kan zijn. De hoogste temperatuur vind je op de zuidelijke helling van de Kaiserstuhl. Je kunt hier geweldige wandelingen maken.

Dit jaar wordt er in juni de 71ste Wijnkoningin van Baden gekozen. In Freiburg. Helaas kunnen we daar niet bij zijn. Het is niet openbaar in verband met de corona crisis. Maar binnenkort gaan we wel. Er zijn hier meer dan genoeg leuke overnachtingsplekjes te vinden. In Freiburg heb je goede hotels. Maar misschien vind je het, net als wij nog leuker om op een Weingut te overnachten.

Gastehaus Faber

Ihringen

Deze bijvoorbeeld, waar alle gastenkamers naar de druiven vernoemd zijn en de appartementen naar de wijnbergen. Het  wijnhuis ligt in Freiburg-St.Georgen, het meest zuidelijke stadsdeel van Freiburg, op de Schönberg. Wij waren hier al eens. Naast de burgunderrassen verbouwen ze ook muscat, gutedel en cabernet dorsa. De laastste is een kruising tussen de dornfelder en de cabernet sauvignon. Hier krijg je wijnen van met intens kleur, een volle body en behoorlijke taninne. Het deel cabernet sauvignon is herkenbaar.

En zo hebben we weer een heerlijk reisje in het verschiet!