Via Mosel! Grensoverschrijdend plezier

Via Mosel! Grensoverschrijdend plezier
Moezel

Heb je dit weekeinde tijd voor iets bijzonders? Een heel gaaf wijn-autoreisje? Dan is dit een supertip! Na lang wachten door de coronapandemie, kan ‘Via Mosel‘ zich eindelijk voorstellen met een groot openingsweekend. Ongeveer 50 wijnhuizen en wijngaarden tussen Toul in Frankrijk en Kobern-Gondorf aan de Terrassenmosel openen aankomend weekeinde hun deuren voor bezoekers. Hiermee kan men de ‘Via Mosel‘ ervaren als de eerste grensoverschrijdende wijnarchitectuurroute in Europa.

Wijn en architectuur

Naast de wijn ligt de focus namelijk op architectuur. ‘Via Mosel’ vertelt het verhaal over de bouwcultuur van de Moezel. Getekend door 2000 jaar wijnbouw. Rondneuzen in oude wijnkelders, evenals in de modernste vinotheken. Spannende rondleidingen door gebouwen, gesprekken met architecten en wijnproeven. De wijn van de Moezel is natuurlijk te proeven bij de deelnemende bedrijven. Daarnaast is er bij sommige wijnhuizen de mogelijkheid om regionale lekkernijen te proberen. Tevens om te overnachten in een van de door de wijncultuur gevormde gebouwen. Zoals bijvoorbeeld in Bernkastel-Kues het Märchenhotel.

Drie landen

Het ‘Via Mosel’ evenement vindt plaats in alle drie de Moezellanden. Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, zodat ook grensoverschrijdende tochten mogelijk zijn. Denk wel aan de coronaregels die her en der verschillend kunnen zijn. Vergeet dus de nationale hygiënemaatregelen niet. De gepresenteerde gebouwen en wijnlocaties zijn de selectie van een internationale jury. Deze bestaat uit architecten, wijnexperts en vakmensen uit het toerisme. De objecten van de Via Moezel zijn gekozen vanwege hun uitstekende hedendaagse of historische bouwcultuur in verband met de wijnbouwtraditie van de Europese Moezelstreek

Kortom, een heerlijk uitje!  Helaas, wij zijn er niet bij, want we werken nog even door. Maar onze Duitsland trip komt ook steeds dichterbij!