View on South Africa

View on South Africa

Negen provincies telt Zuid-Afrika, waaronder de West-Kaap, met zijn prestigieuze wijngebied natuurlijk.

Noord-kaap versus West-kaap laat de dobbelsteen snel naar het zuiden wijzen! De wijnliefhebbers die in Studio Smaak van Wijn komen, kopen hun wijnen doorgaans niet bij de Aldi waar al jarenlang de Kaapse Pracht als Zuid-Afrikaans boegbeeld voor luttel geld per doos in het boodschappenkarretje geladen kan worden. ‘t Ja, die komt dus van de Noord-Kaap.

IMG_3394In de serie masterclasses die dit jaar in Studio Smaak van Wijn gegeven worden, staat dit keer Zuid-Afrikakenner Arjen Pleij op de planken! Waarschijnlijk zou hij er nu nog staan als er niet een eindtijd was aangegeven! Want wat kan die man vertellen. Als vinoloog en sommelier maakte deze Food&Beveragemanager van Kasteel Engelenburg nota bene zelf wijn in dit betoverende land. Saignant detail is dat het kasteel de grootste verzameling Zuid-Afrikaanse wijnen van Europa heeft!

Processed with MoldivArjen is zeer bevlogen, het mooie is echter dat hij de focus hebbende op Zuid-Afrika, daarnaast ook alle randvoorwaarden in de wijnbouw moeiteloos aanstipt! Dat Zuid-Afrika de oudste wijnbodems ter wereld heeft, waarvan enkele al een slordige miljard jaren tellen bijvoorbeeld! Klimaten vliegen over de tafel, micro-, meso- en macro. Bodemsoorten worden over het publiek uitgestort, van sandstone tot shale, een bruin gekleurde stevige rijke bodem. Oceanen stromen voorbij om bij Kaap Algulhas, het zuidelijkste punt van Afrika op elkaar te botsen. Indisch ontmoet Atlantisch.

De wijnen die geproefd worden tijdens de presentatie zijn natuurlijk van Chenin blanc, zoals de Raats, de Bosman Adama white en de Groot Parys. Deze laatste is werk van eigen hand. Met prachtige foto’s illustreert Arjen het harde werk in het wijnlandschap en in de kelders van de wijnmakerij. Hoe inspirerend! Hoe, hoe graag wil je daar nu zijn! Onder het gezelschap bevindt zich een travel counsellor, wel, als iedereen gaat, die hier aan tafel zit weg te dromen, kan ze haar lol op!

Chardonnay komt op tafel, Semillon van nieuw hout! Pinotage wordt ingeschonken. Tijdens de Lady M van Aaldering waaien de wards van Stellenbosch langs! Het zijn er zeven. De Scali Voetstamp met illustratie 🙂 komt in het glas. De foto’s van de diverse lodges strelen de ogen!

Processed with MoldivDe uitsmijter is het in Zuid-Afrika opkomende ras syrah / shiraz! In het glas druppelt Rijks Estate Shiraz 2007. Drie procent viognier voegt men toe aan deze Shiraz met druiven uit ruim tien jaar oude wijngaarden. Onvoorstelbaar!
Hmm, opvallend maar niemand doet meer de bekende geroutineerde greep naar de spitoir! De glazen gaan leeg! Tot op de bodem!

Zuid-Afrika staat aan het begin van een nieuw hoofdstuk! Arjen is met stip weer ‘geboekt’ voor 2015 In Studio Smaak van Wijn! Zorg dat je erbij bent!

Wil je meer, wil je dit jaar nog een inspirerende masterclass volgen, kijk dan even op de agenda! Er komen nogal wat toppers langs binnenkort bij Studio Smaak van Wijn!