Vijf jaar SmaakvanWijn

Vijf jaar SmaakvanWijn

SmaakvanWijnGeen “Pechtoldje” hoor

Tja, dan zijn er zomaar vijf volle mooie jaren voorbij! Jaren waarin nieuwe initiatieven in de wijncursuswereld opgezet zijn door SmaakvanWijn, jaren waarin het accent op de wijnen in de wijnwinkel steeds meer in een ‘koelere’ richting is gegleden. Jaren waarin we met heel veel plezier de Wijnschool en de Wijnwinkel van SmaakvanWijn hebben gerund. Nee, nee, we gaan geen Pechtoldje doen! Daarentegen vervolgen we ons eigen pad en plaatsen mijlpalen waar we die zelf graag willen zien.

SpätburgunderWijnwinkel

Vijf jaar SmaakvanWijn Wijnwinkel waarin we ons nu in de unieke positie hebben gemanoeuvreerd dat we ons totaal op Koude Wereldwijnen kunnen concentreren. Nee, de kast is nog niet helemaal gevuld, maar we werken er hard aan! En dat is leuk werk! Door Nederland reizen en hier en daar de wijnen proeven, goed bevinden en opnemen in ons assortiment. Ha ha, je kunt het slechter treffen.

De Norbertinessen

Morgen een ritje naar de Betuwe, de Zeeuwse Schorre wijn is al binnen, ook de Pinot Noir uit Luxemburg ligt te stralen in de kast en Hartmut Bernhard brengt van de week zijn schitterende pareltjes uit Rheinhessen. Volgende week hopen we op bezoek te gaan in de Achterhoek. Natuurlijk staan Brabant en Limburg op ons ‘visitelijstje’ en kan ik niet wachten tot ik de wijnen van de Zusters van het klooster Sint-Catharinedal mag proeven.

“De zusters van Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor; “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier” staat op de site van het klooster.

De oudste wijnberg

De wijnen van Domein de Wijngaardsberg staan zeer hoog op het wijnprioriteitenlijstje, dus ik hoop dat deze onze gegund worden in het assortiment op te nemen. Ik ben onder andere razend benieuwd naar de Chardonnay. “Chardonnay heeft dezelfde ouders als Auxerrois, maar is een ander kind. Minder aromatisch, meer body en zuur, met een bijzonder vermogen om het terroir te weerspiegelen. Strak en mineralig in de Chablis, boterig en vol in Meursault, explosies van tropisch fruit in een heet klimaat. Een echte wereldburger.

Wij maken onze Chardonnay klassiek, met een “malo” en 50% opvoeding op barrique. Een volle, ronde wijn, mooi geïntegreerde, subtiele houttonen, een klein botertje en volop fruit: citrus, kruisbes en tropische vruchten. Bewaar potentieel.
Bij vis, schaal- en schelpdieren (kreeft met een klassieke mayonaise saus!) of parelhoen.” aldus wijngaardenier Jules Nijst. Nou, laat maar komen!

wijnproeverijWijnschool van SmaakvanWijn

Vijf jaren De Eerste Soester Wijnschool. Wat heb ik veel wijnblije cursisten mogen begeleiden op hun eerste stapjes in de wijnwereld. Wanneer ze die dan eenmaal gezet hebben, wil men meer en meer! Soms gaat het letterlijk van Proef, de kennismakingsavond via de SDEN – cursussen naar het unieke Schakeljaar, dan door naar Bodem, theorie en praktijk met tussendoor vaak nog de Giro, of een combiwijnworkshop zoals bijvoorbeeld Kaas&Wijn (as vrijdag weer om 20.00 uur)  of Chocolade&Wijn.

Ronde door de Koude Wereld

De jongste pijl op de boog van De Eerste Soester Wijnschool is de Ronde door de Koude Wereld. Deze start in januari. De cursus bestaat uit vier intensieve avonden verspreid over vier maanden, op donderdag. In het programma Koude Wereld wijnen uit Canada, Engeland, België, Luxemburg, Duitsland en uiteraard Nederland! We behandelen de specifieke druivenkeuzes, etaleren de wijnmakers, hun wijngaarden. Proeven en kijken met een schuin oog naar andere culinaire zaken in deze landen zoals natuurlijk de Hollandse kaas!

Wie zich hiervoor opgeeft, kan tevens aansluiten aan de Kerstwijn-proeverij op vrijdag 14 december.

Kortom, blij zijn we met alle producten waar we mee mogen werken. De wijnschool en de wijnwinkel. Ook met onze samenwerking met het Wijninstituut dat voor ons een boekingskantoor wil zijn! Vijf jaren voorbij op 1 november, we gaan op naar het volgende lustrum! Reist u met ons mee?

PS: geen tijd voor een cursus, geen tijd voor de winkel, dan is ons bijzondere veelzijdige wijnabonnement misschien de juiste oplossing! Makkelijk en maandelijks opzegbaar!