Vijiriega uit Granada

Vijiriega uit Granada

Granada in het zuidoosten van Spanje ligt in de streek Andalusië. Het is een provincie met als hoofdstad de gelijknamige stad Granada aan de voet van het Sierra Nevada gebergte.Granada rond wit

Hier ligt tevens de Vino de Calidad de Granada die uit ongeveer 20 bodega’s bestaat waar 100 wijnbouwers aan verbonden zijn. Ongeveer 5500 ha ligt hier aan wijngaardgrond! Een mediterraan klimaat in de schaduw van de Sierra Nevada. Wijngaarden op zo’n 1200 meter hoogte.
De druiven die hier groeien profiteren behoorlijk van deze natuurlijke omstandigheden. Het droge klimaat  en aanzienlijke temperatuurwisselingen zijn excellent voor hun rijping. Dé omstandigheid voor het maken van biodynamische wijnen!

Gevolg: bijzondere wijnen van bijzondere druiven. De petit verdot, bekend uit de Bordeaux als een bescheiden toevoeging aan de blend, staat hier als cépage zijn mannetje en geeft een volle fijne wijn, die je na karafferen zal verbluffen.
Maar niet alleen de ‘variedad autorizada’ zoals ook sauvignon blanc en chardonnay, juist het koesteren van de inheemse druiven maakt wijnen uit deze streek zo uniek.

IMG_0460Granada spant zich in om deze rassen terug te halen en een plaats op het podium te geven. Naast moscatel en pedro ximinez is dat ook de: VIJIRIEGA! Tevens oplossing van druivenraadsel no 3! Geraden door mevrouw Smits uit Soest!

Een druif voor bijzondere wijnen! Zoals de Vijiriega van Bodega Veleta. Weliswaar is hier 10 % chardonnay aan toegevoegd, maar toch, lekker gek, lekker anders. Deze wijn is haast geparfumeerd, ruikend naar witte wilde bloemen, citrus, banaan, groene appel is zo’n wijn. Leuke bijkomstigheid is dat je voor zo’n wijn (nog) lang niet de hoofdprijs betaald!

En tot slot, de mousserende wijnen gemaakt van deze druif staan ​​bekend om hun fijne belletjes, zuurgraad en elegantie. Weer eens iets anders in je picknickmand dan die van onze Franse vrienden 🙂

Van harte gefeliciteerd, de cadeaucheque ter waarde van € 33,= en ter besteding aan wijnactiviteiten in Studio Smaak van Wijn komt deze week naar u toe.