Vinologen Proefexamen

vinologenDe eerstvolgende generale voor vinologen is op maandag 21 augustus 2017

Vinologen en hun missie

Twee keer per jaar kunnen wijnofielen, vinologen in de dop, die zich verdiept hebben in de inhoudelijke lengte van ettelijke wijndocumenten die er zijn van vrijwel alle wereldse wijnen, op voor het proefexamen aan de Nederlandse wijnacademie noodzakelijk voor de zo fel begeerde RV titel. Het is opschieten geblazen want wie weet wat er op de lookalike Proxima b mogelijk gaat zijn  wink aan wijnbouw. Slechts vier lichtjaren scheiden ons van deze ‘aarde’. Daar lachen onze achterachterkleinkinderen straks om!

Proefexamen

In ieder geval, voor het broodnodige steuntje in de rug, organiseer ik in De Eerste Soester Wijnschool, waarvan opvallend veel cursisten na het behalen van het noodzakelijke wijnbrevet doorgaan naar Maarn voor de studie op SDEN-4 niveau, enkele malen per jaar ‘Blindproeven op vinologenniveau’. De overstappen binnen de SDEN-niveaus zijn groot. De Soestse proefgroepen die in de loop der jaren ontstaan zijn – in de volksmond DoPG, DiPG en WoPG geheten, zijn welkome proefbronnen voor deze vinologen in opleiding.

Examenreglement

Het proefexamen: “De kandidaat is geslaagd indien hij over deel A en B te samen tenminste 12 opdrachten juist heeft beantwoord waaronder tenminste 8 opdrachten uit deel A.” Aldus het examenreglement. Deel A zijn 12 te proeven wijnen. Deel B zijn enkele daar op toegespitste vragen.

Generale repetitie

vinologen

De generale repetitie  voor de pre-vinologen is uiteraard ook geheel volgens voorschrift. 12 wijnen op een rij. Een rosé, vijf droge witte, vijf droge rode en een zoete wijn tot slot. Niet om het tot een nodeloze kwelling te laten verworden, maar wel om de proevers zoveel mogelijk na te laten denken over relaties tussen bodem, klimaat en druivenras ligt de lat hoog.  Als je moet kiezen tussen een rosé uit Ribera Baja (wat … waar…?), een rosé d’Anjou of een rosé uit Stellenbosch dan moet je toch wel wat parate theoretische kennis in huis hebben zonder zelfs ook maar een druppel geproefd te hebben.

Muscataroma’s

Het druivenras zibibbo dat op Sicilië voorkomt, de Argentijnse torrontès en een frisse wijn van chenin blanc zonder houtrijping, kun je op aromatische kenmerken onderscheiden. Alleen moet je wel weten waar zibibbo voor staat en wat de neus van een geurige Torrontès is.

Morellino, montepulciano en nebbiolo. Yes, allemaal hip, hot Italian. Echter wat is morellino? Hoe kun je je voordeel er mee doen als je wat weet over ‘wijnkleuren’? Nebbiolo of Montepulciano – van roodbruin naar donkerrood, soms tot inktpaars zelfs zoals bij de Montepulciano d’ Abruzzo van Tenuta Torre Raone die in het glas zwart opglanst.

Bordeaux en zijn jaargangen

Chateau Lannesan, drie opties. A, B, C, allemaal Lannesan. Hm nou ja zeg. Dat is makkelijk. Alleen eventjes bedenken welk jaargang  huist in de diepte van het glas. Tja, van sommige wijnstreken is het een must om de goede jaren van de mindere te weten te onderscheiden. Vergeet niet dat er soms per gebied per wijntype ook nog enorme verschillen kunnen zijn. Er bestaan prachtige boekjes voor met haarscherpe jaaroverzichten. Die mag je alleen tijdens de maximaal 75 minuten durende voor sommige schijnbare Tantaluskwelling niet inzien. Tja, vinologen in opleiding, de RV-titel staat echt wel ergens voor!

vinologen

 

Meedoen met het pre-proefexamen voor vinologen, of gewoon een blindproefsessie bijwonen? Het kan. Neem even contact met ons op of check de wijnagenda van Smaak van Wijn . De eerstvolgende generale voor vinologen is op maandag 21 augustus 2017.

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren