Viognier langs Mer Méditerranée

Viognier langs Mer Méditerranée

kaartje languedocViognier langs de Middellandse Zee

Viognier, we moeten het er weer eens over hebben! Natuurlijk vind je deze prachtige druif in Condrieu en Chateau Grillet waar ze tot verfijnde pareltjes verworden.  Vandaag laten we juist eens Viognier in een andere vorm  de revue passeren.
De viognier druif van de Zuid-Franse wijngaarden! De Pays d’OC. Mooie frisse wijnen, met een frisse ‘bite’ en een lichter mondgevoel dan hun Rhône vrienden. Aromatisch, ook vaak wat perzik, wat abrikoos, maar heel subtiel. Zacht, maar toch ook stoer. En … met een heel ander prijsje geëtiketteerd. Niet altijd onbelangrijk.

In de Languedoc wordt de druif volop verbouwd.  Van de 56 druivenrassen is de viognier er namelijk een! In wijnhoeveelheid gekeken staat hij bovendien op de derde plaats in volume, achter de chardonnay en de sauvignon blanc. In alle vier de regio’s van deze mediterrane streek komt hij voor!

“A diversity of soils: clay, limestone, gneiss, schist, … A savoir-faire dated thousand years back! 
A renovated and restructured vineyard
 Innovation and sophistication.”

pays d'ocDat is de basis voor de wijnen! Hier heeft de gepassioneerde jonge generatie wijnboeren geweldige tools mee in handen. Die gebruikt  ze ook voor deze druif. Soms wel als duo-cépage. Zoals deze Domaine Gayda Flying Solo Grenache-Viognier!

Domaine Gayda opgericht in 2004 ligt 25 km ten zuidwesten van Carcassonne(Languedoc). Een high-tech winery met torenhoge ambities, die ze helemaal waar lijken te maken. De eigenaren en wijnmakers streven naar het vangen van de ‘Spirit of the Languedoc’ in hun moderne wijnen, die helemaal van biologisch verbouwde druiven gemaakt worden.

De Flying Solo wijnen zijn opgedragen aan de dappere eerste piloten van de Franse luchtpostmaatschappij Aéropostale, die in de jaren twintig van de vorige eeuw werd opgezet vanuit het naburige Toulouse. Men gebruikte als ijkpunt tijdens de vluchten naar Barcelona een enorme pijnboom op het land van Gayda.

Het zomerwijnspel loopt langzaam ten einde! De vraag van vandaag heeft te  maken met de een bijzonder druif die verbouwd wordt in de Languedoc en op Corsica, maar hetzelfde is als de sangiovese uit Italië. Wat is zijn naam? De eerste letter heb je nodig om de zin te vormen.