Viooltjes in de wijn

Viooltjes in de wijn

viooltjesViooltjes, parfum, eetbaar en geurig in de wijn

“Ja hoor, viooltjes! Natuurlijk, alsof ik dagelijks met mijn neus in de violen zit….” Je hoort het ze het zeggen als je een mooie Rhône van Guigal laat proeven  als Côte Rotie  “La Mouline” bijvoorbeeld. Grapje, die staat eerlijk gezegd niet zomaar op de proeftafel. Waarom niet? Mwah…. budgetredenen simpelweg.

Maar moeilijk te duiden aroma dus. Zeg nou zelf, waar ruikt een viooltje naar? Nou toevallig is het wel zo dat dat viooltje dat we in het voorjaar in de potten proppen omdat ze zo lekker winterhard zijn, zo vrolijk staan in de bakken, dat dat viooltje een belangrijke speler binnen de parfumindustrie is! Doet daar zijn geurige best om de meest aangename aroma’s te verspreiden.

 wijnwereldVan vogels en viooltjes

Het bloemetje groeide vroeger alleen binnen Europa en raakte in de bekendheid dankzij de lancering van “The House of Toulouse” in 1936. Ook onze gevederde vriendjes schijnen gek te zijn op violen. Ze kiezen met name de gele gebladerde exemplaren uit. De blauwe en de paarse laten ze links liggen. Blijkbaar minder zoet.

Gastronomie

Tja, behalve parfum- of wijnrelatie, heeft de viool ook nog wat in te brengen in de keuken! Vioolblaadjes kunnen met hun zoete smaak in de keuken een eigen touch geven aan een dessert of een salade. Van hoestdrank tot aan jam, van cake tot aan viooltjesrijst. Je kunt er alle kanten mee op! Wil je wat recepten hebben? Kijk hier maar eens: Viooltjes in de keuken.

viooltjesViooltjes in de wijn!

Maar wat betekent het voor de wijn? En in welke wijnen kom je het viooltje tegen? De bloemige geur ontstaat niet als primaire geur, het is geen druifeigen aroma maar komt tot stand door flesrijping. In de fles vinden chemische veranderingen plaats, onder invloed van zeer langzame oxidatie waardoor allerhande complexe geuren tot stand komen. Denk aan karamel, noten, zwarte thee en ja, de frisse fijne reuk van violen.

De stof alfa-ionone  (viooltjesgeur) kan in flesgerijpte wijnen aangetroffen worden. Je zult dus geen viooltjes in jonge wijnen ruiken. Hoewel die best bloemig kunnen overkomen. De geur van viooltjes in wijn is een krachtige, verfijnde geur, ontstaan door rust en rijping op de fles.

Grote wijnen die in hun jeugd bars en krachtig overkomen, worden aangenaam en vriendelijk na een zekere periode in de fles. Ze ontwikkelen in deze tijd de geur van bloemen, van viooltjes. In die rijke, complexiteit van goede bewaarwijnen danst dit elegante bloemetje zijn eigen wals. In grote Bordeaux, mooie Bourgognes, krachtige Rhônes, in bijzondere Loire wijnen van cabernet franc, in de Bordeauxstijlen uit Napa en vol in de geweldige Piemontese helden als Barbaresco en Barolo!

Eh…. vergeet de viognier niet! Die kan er ook wat van. Condrieu en Chateau Grillet. Beide 100% viognier en gerijpt, kunnen ook violig zijn!

 

Viognier