vitis vinifera of hybride? nee …. interspecifiek ras!

vitis vinifera of hybride? nee …. interspecifiek ras!

Door: Marja van Beek

Met een oog kijk ik mee. Voetbal.  Chelsea tegen Madrid en ondertussen denk ik na over Koningsdag aanstaande zaterdag (ik hou de Studio gewoon open) en over morgen: ‘wereldboekendag’. De voetbalwedstrijd is niet echt bijzonder spannend te  noemen. Sterker nog, verdedigend ‘saai’ is de juiste term. Maar het is een keuze tussen gezellig blijven zitten of verkassen naar onze ‘linnenkamer’ waar én strijkplank, bout én een stapel strijk op me wacht. Een inkoppertje dus.

Wereldboekendag. Als kind al was ik gek op lezen. “In een hoekje met een boekje” was de favoriete uitspraak van mijn moeder als men mij weer eens kwijt was. Als kleine hummel fietste ik iedere week in mijn eentje naar de bibliotheek in de Hilversumse Havenstraat om daar mijn wekelijks portie leesvoer te  scoren. Een initiatief als ‘wereldboekendag’ vind ik dus prima!

Jammer genoeg heb  ik lang niet zoveel tijd meer als vroeger om te lezen of in boekenwinkels en bibliotheken rond te hangen. Laat staan om me te verstoppen net als vroeger – in een hoekje met een boekje. Ook onze kinderen zijn met het leesvirus behept. Toen ze groep acht verlieten hadden ze ‘Lord of the Rings’ al in de pocket. Zij blaten graag mijn ‘mantra’ na: ‘eerst het boek lezen, dan de film zien!’ En zijn het in hun hart met mij eens. Zullen dat nooit toegeven natuurlijk.

biancaTegenwoordig heb ik ook een enorme digitale bibliotheek, maar ja, het tijdtekort lost daardoor niet op. Wijnboeken staan hierin bovenaan. Dat kan niet anders met het wijnleven dat ik leid, maar zelfs daarin verbaas ik me zelf soms als ik boekjes zie staan waar ik totaal geen weet meer van heb.

Enkele boeken worden letterlijk stuk gebladerd. Zoals Wine Grapes van Jancis Robinson en haar team – een compleet overzicht van 1368 druivenrassen. Vandaag kwam het boek mij weer goed van pas. Je hebt wijndruiven en wijndruiven namelijk! En de juiste terminologie van het fruit staat nogal eens onder druk. Zoals ook bij het druivenras regent.

Diana Hamburg (=Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin.
Synonym: Geilweilerhof 67-198-3. Pfalz, Duitsland (1967).

Op facebook toon ik gisteren trots mijn nieuwe aanwinst in de tuin: een druivenstok – een regent. Op het kaartje van de Intratuin staat met koeienletters te lezen dat het hier om Vitis Vinifera gaat! Ik schrijf een vrolijk onderschrift: “na vrijdag de Passion, het Paasweekeinde met z’n allen de tuin schoon en nieuwe borders en …. een vitis vinifera: een regent! Die ga ik eens mooi een jaartje volgen.” Gevolg: direct mijn lieve collegae in de pen!

Natuurlijk had ik beter moeten weten, had ik de term Vitis Vinifera nadrukkelijker moeten plaatsen, schuin zetten, dik drukken of wat dan ook, want de regent mag dan wel regeren in mijn tuin maar is natuurlijk geen echte VV. Het is een hybride. Dat de Belgen hier toch ook zo hun mening over hebben is ook duidelijk getuige hun artikeltje over “de Hollandse visie op de hybride”. (bron: benevit.org)

Wat is mijn druifje nu uiteindelijk echt: het is een hybride die in Duitsland als Vitis Vinifera werd geregistreerd. Hierdoor is het een hybride die in Duitsland als Vitis Vinifera is toegelaten. Het is een Neuzuchtung die als VV is geregistreerd. Een nieuw gekweekte dus.
Neuzuchtungen kunnen ontstaan zijn uit VV x V…. maar ook als VV x VV.  Als er een ‘beetje’ hybride in zit, dan krijgt het de term ‘interspecifiek ras’ opgeplakt! En zo zit het dus!
Dat je het maar even weet!