Viura – macabeu – macabeo

Viura – macabeu – macabeo

Als je wel eens in de Riojastreek geweest bent, ken je de druif zeker: Macabeo. Maar daar heet hij anders, namelijk viura.  Diezelfde viura of macabéo  of maccabeu komen we ook in Frankrijk tegen in de Languedoc, of eigenlijk vooral in de Roussilon. En er zijn vele andere synoniemen voor deze druif.

In Noord Spanje is het na de druif airén de meest aangeplante druif. Bijna 38.000 ha groot is zijn wijnbouwareaal.
De druif loopt laat uit, gaat nog later in bloei en rijpt te laat af om hem meer naar het noorden te verbouwen. Hoewel, met de klimaatverandering misschien toch ooit een alternatief? Het is een harde werker, die makkelijk veel druiven kan voortbrengen.

rioja

Tevens een belangrijke blendpartner in de Cava. Doet hier zijn werk samen met de xarel-lo en de parellada. In Rioja, zoals reeds gezegd komt hij veel voor, hier is de druif na de phylloxera ramp als vervanging voor garnacha en malvasia ingezet.

De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog in Rioja en als de opbrengsten beperkt worden, komt dat de kwaliteit zeer ten goede. In de vroeg geplukte vorm is het in Roussillon helaas niet zo’n spannende wijn, maar daarentegen kan hij in de Zuid-Franse rosé wel goed zijn werk doen. Of net als in Spanje, mee helpen in de krachtige rode wijnen waarin het officieel tot 19% van de totale blend wordt toegestaan. (tot 30% in rosé).

In de Languedoc, in de witte wijnen van Minervois en Corbieres, kan de macabeu worden gemengd met bourboulenc, grenache blanc en een groot aantal andere zuidelijke witte variëteiten. Macabeo verspreidde zich vanuit Spanje naar Zuid-Frankrijk en is ook in Zuid-Afrika te vinden, waar de wijnstok hete droge omstandigheden kan verdragen. Ook hier vindt het zijn weg als blendpartner. Meer over bijzondere ‘nieuwe’ druivenrassen van Zuid-Afrika kun je hier lezen.

barrel fermented

Misschien dus niet de meest spannende druif onder de vitis vinifera, maar toch zeker vermeldenswaardig! Om zijn verschillende toepassingen. Om zijn kracht, zijn hittebestendig vermogen en zijn fijne rol in de Cava. Tot slot natuurlijk niet te vergeten in de VDN wijnen van Zuid-Frankrijk!

wijnschool soest