Voor update wijnkennis naar de Ahr

Voor update wijnkennis naar de Ahr

Nog ruim twee weekjes en dan begint onze wijnleerreis naar Duitsland. Van de Ahr tot aan Baden. Waarom?  Ten eerste omdat we het heerlijk vinden in de Duitse wijngebieden. Ten tweede omdat ik dan meteen mijn wijnkennis op het hoogste niveau kan houden. Twee vliegen in een klap dus. Misschien ontmoeten we de nieuwe Wijnkoningin van de Ahr Mariella Cramer uit Heimersheim wel. Eind mei was de verkiezing, online dit keer. En er is niet alleen een koningin nu, nee er is ook een wijnprinses gekozen! Linda Trarbach uit Dernau.

Deutsche Weinkönigin

Bijna 10 jaar geleden is het alweer dat ik met de toenmalige Deutsche Weinkönigin, de bekende Julia Bertram, op wijnreis door de Ahrvallei ging. Wauw, wat was dat bijzonder. In 2017 heeft ze als 5de generatie het roer van het familiebedrijf vastgepakt. Samen met haar man. Nu is dit ook doorgevoerd op de etiketten. Daar lees je Weingut Bertram – Baltes.

Langs de oever

Oef, het zal moeilijk zijn de Ahr te verlaten! Ook deze zomer wordt de oever van de Ahr in de tuinen van Bad Neuenahr weer omgetoverd tot een oase van “wijn en genieten”. Of het nu gaat om een ​​karakteristieke Pinot Noir, een zomerse Blanc de Noir of een sprankelende Riesling: wijnliefhebbers kunnen hier hun favoriete wijnen proeven in een gezellige sfeer onder bomen en palmbomen. Ja, Blanc de Noir! Je leest het goed. Met ongeveer 80 procent rode druivenrassen is de Ahr het grootste gesloten rode wijnbouwgebied van Duitsland. Maar hoe zit het met de witte wijnen? Naast uitstekende Rieslings en Pinot Blanc en de specialiteit: de vrij zeldzame blauwe Frühburgunder, die bekend staat om zijn fruitige karakter en intens rode kleur heeft de Ahr weer iets compleet nieuws: de Blanc de Noir van spätburgunder. Proeven? Ik heb toevallig nu die van Bernhard in huis! Dat is wel Rheinhessen 🙂

Klein maar fijn

Met slechts 561 hectare wijngaarden staat de Ahr op de tiende plaats van de dertien Duitse wijnbouwgebieden. Het aandeel rode druivenrassen is 82.4%. Verbouwd op een totaal van 462 ha. Terwijl de witte druiven 101 ha bewortelen (18,0%). Naast de spätburgunder en de frühburgunder, kennen we hier ook de blauer portugieser. Een vertegenwoordiger van het stevige en ongecompliceerde soort: een aangename, laag in zuren, soepele wijn. Ook in de kelder gaat het snel. Eind november/begin december is het een al een goed doordrinkbare en harmonieuze wijn. De druiven rijpen vroeg en kunnen als kwaliteitswijn soms al in de eerste helft van september worden geoogst.

Het druivenras frühburgunder hoort ook tot de Burgunders.  Het werd gecreëerd door een gril van de natuur, een mutatie van de pinot noir. Zijn wijnen maken indruk met hun intense robijnrode kleur en fruitige karakter. In tegenstelling tot zijn grote broer (nee, nee bij wijze van spreke dan hè, want geen familie) heeft hij kleinere bessen met een dikke schil. Wat zijn naam al zegt: zijn vroege rijpheid betekent dat in augustus de druiven beginnen te kleuren. Hier komen de synoniemen augusttraube en augustklevner vandaan. In de jaren zestig was deze druif het probleemkind uit de klas. Ziektes en lage opbrengsten deden hem niet goed. Maar gelukkig zijn er trouwe wijnmakers gebleven en in 1971 is het ras als kwaliteitsras goedgekeurd. Ook in Geisenheim heeft men veel aandacht aan deze druif geschonken.

Nog wat bijzonderheden

De kleinste wijngaard van Duitsland is te vinden in de wijnstad Walporzheim: de “Garkämmer” beslaat slechts 0,7 hectare, maar is een van de toplocaties aan de Ahr. 
De oudste geregistreerde wijncoöperatie ter wereld is thuis aan de Ahr: de in 1868 opgerichte wijncoöperatie Mayschoss-Altenahr is een van de beste in Duitsland.          
Drie van de mooiste “wijngezichten” van Duitsland bevinden zich in het Ahrdal: het fascinerende panoramische uitzicht vanaf Altenahrer Eck, Dernauer Sonderberg en de kasteelruïne Mayschosser Saffenburg.          
Koninklijke onderscheiding: als Duitse Wijnkoningin 2020/2021 is Eva Lanzerath uit de Ahr de internationale ambassadeur voor de 13 Duitse wijnbouwgebieden.
In de podcast “Hör mal Wein” zit een bijzondere aflevering over de Ahr. Ook Julia Baltes-Bertram is daar te beluisteren!
En een filmtip is deze! Das Tal der rote Trauben! Fijn om te luisteren en te kijken. Zelfs als je geen Duits kunt verstaan, nou zo moeilijk is dat niet hoor, kun je je hart openstellen voor dit prachtige landschap.
Wat heerlijk dat we bijna weer gaan! En dan pakken we de draad weer op met heel veel nieuwe wijnreisjes 🙂 Interesse in meer kennis van de Duitse wijngebieden? Kom dan naar Soest en volg de Ronde door Duitsland!

De Eerste Soester Wijnschool