Vrijdag column: de 'look-and-feel' moet anders

Door: Marja van Beek

wijngaard Copyright (c) 123RF Stock Photos“Niet leuk, niet spannend, kan beter, kan anders, dat is niet meer van deze tijd hoor Marja.” Glimlachje. “De foto’s moeten passen, het logo valt er buiten. Je doet maar wat!” Bescheiden grijns.
Nou, dat laatste zeggen ze nog net niet, maar  ze denken het waarschijnlijk wel.


Het jonge marketingbureau dat zich op Smaak van Wijn heeft gestort. De ‘Look-and-Feel’ moet anders. Er moet interactie komen! De cursussen moeten er van afspatten! Filmpjes, fotowerk, SEO, ‘pollen’ op Facebook, alles wordt door de molen gehaald. Alleen van de teksten blijven ze (nog) af. De slimmerds.

De jongens die ik bij wijze van spreke nog in hun luiers zag rond huppelen, zijn de jongste generatie van werkend Nederland aan het worden. Ze zijn slim, innovatief en ambitieus, net zoals wij dat toen waren of dachten te zijn.  Ze richten eigen bedrijfjes op en zijn als een vis in het imaginaire water  van de interactieve, digitale Social Media World. De wereld van de gebakken lucht, waar je de ‘leuks’ kunt kopen, de ‘likes’ kunt uitwisselen, kunt pinnen op pinterest en scoopen, googlen en linkedin zo gewoon is.

Toch kun je je afvragen, wat is er nu eigenlijk echt veranderd? Kijk naar de mode, mijn dochter loopt in ultrakleine shorts en rokjes. Designers van A&F maar ook net zo makkelijk en net als toen – de afgeknipte oude spijkerbroek.
Bij ons heette het hotpants. Bwah. Maxi rokken, minijurkjes, nepperig bont, leren jasjes, afghaans….De hash van nu heette shit, of is het anders om. Je ziet het allemaal weer. Het is nooit weggeweest, het heet gewoon anders.  Dumpzaak – kringloopwinkel. De pukkel – de Bjön Borg – de eastpack. De schoolagenda is een blijvertje. De donkergroene Austin waar mijn broer in reed, de witte kever van mijn zwager, het ‘500tje’ van mijn moeder, ze zijn er allemaal nog steeds, maar we noemen ze anders.

Wat ook niet veranderd is, maar ja: we noemen het  anders is borreltijd! Zat mijn moeder om 17.00 uur aan de sherry, nam mijn vader dan een ‘borreltje… wij gaan aan de wijn!  En yes, ‘t Is bijna tijd. Maar wel om een andere reden dan toen 🙂

 “Drinking two to seven glasses of wine a week lowers the risk of becoming depressed by 32% on average say researchers.” Als ik het lees, denk ik direct mooi, ik ben goed bezig. Geen depressie die bij mij die op de stoep zal staan, kloppend op de deur, tikkend tegen de ramen.

Dank onderzoekers van de universiteit van Navarra! Nu kan ik eindelijk  zeggen – rond de klok van vijf –  dat ik mijn medicijn moet innemen 🙂 Die uitdrukking kenden ze toen nog niet!

wijnonline