Vrijdag column: Ruimte toerisme!

Door: Marja van Beek

Drones drukken door!
Maar niet in Syrië, wel in de wijnbouw. Ik lees het in de krant vanochtend. Drones VS onbruikbaar in Syrië!  De geavanceerde afweersystemen van president Assad zullen de onbemande vliegtuigjes eenvoudig weg uit de lucht halen.  Maar ja, aan de andere kant blijken de vliegtuigjes ook niet echt nodig te zijn, omdat ze weinig kunnen uitrichten op het beton van Syrische commandoposten.
In wat voor tijd leven wij? Niets lijkt  meer te zijn wat het was. Als kind dacht je “later als ik groot ben, rijd ik ook in zo’n auto, ga ik ook zo vaak op vakantie en leef ik vast lang en gelukkig. Gelukkig leef ik wel, hoe lang dat weet niemand, maar dat het niet het ‘later’ van vroeger is, dat weet ik  zeker.

zoutWat dat betreft voel ik me soms net als de vrouw van Lot. Zij keek om en veranderde in een zoutpilaar…. Lot, de neef van Abraham. Hoewel ik vroeger elke zondag naar de kerk ging … niet geheel uit vrije wil eerlijk gezegd en  zelfs twee keer per dag in mijn vroegste herinnering, kan ik me niet herinneren ooit Lot’s lotgevallen als hieronder vernomen te hebben 🙂

in het Bijbelboek Genesis lees je hoe Lot in Sodom wordt bezocht door twee mannen, die worden omschreven als engelen. Hij nodigt hen uit bij hem te overnachten. Als de mannelijke inwoners van Sodom hiervan horen, vragen zij Lot de mannen aan hen uit te leveren, met de kennelijke bedoeling hen tot seks te dwingen. Lot weigert maar biedt hen zijn beide dochters aan in plaats van zijn gasten!  Het komt tot een handgemeen tussen de inwoners en de engelen. De eersten delven het onderspit.  De engelen adviseren Lot om zijn biezen te pakken, want hun god zal de stad vanwege de slechtheid van haar inwoners verwoesten. Lot probeerde nog zijn aanstaande schoonzoons van de ernst van de situatie te overtuigen, maar dezen vinden  het wel best. Als Lot ook begint te twijfelen pakken de engelen hem, zijn vrouw en beide dochters bij de hand.  Lot en zijn gezin mogen tijdens de vlucht van de engelen niet achterom kijken. Helaas de vrouw van Lot kan zich niet beheersen.  en kijkt  toch om. Hierop verandert zij in een zoutzuil (Gen. 19:26).  Ik moet het er toch nog eens op naslaan. Weet zeker dat het niet zo in de kinderbijbel stond….

oude-telefoon-nog-een-keer_2339618Ik heb een extreme hang naar het verleden. Raar maar waar. Soms word ik  midden in een droom wakker waarin ik mijn vader probeer te bellen met zo’n ouderwetse zwarte bakeliet telefoon. Ik hoor nog altijd het terugdraaien van de draaischijf.
Toen ik jong was…. En vroeger…. Dat zullen de zinnen zijn waar mijn kinderen mij later mee zullen beschrijven als ze uitleggen wie  die oma was.

Toch, ik zou best mijn iPhone, mijn laptop, iPad, computer, alles willen terug geven om de tijd van toen, de rust, de traagheid van het bestaan terug te krijgen… denk ik :). De kipjes voeren, met het paard op stap, de hond mee het bos in. Zo was het, maar zo wordt het nooit meer. Dankzij de digitalisering van de wereld. Dankzij hebzucht. Dankzij ons, wij mensen die zich voor slechts € 75.000 euro nu nog sneller kunnen gaan verplaatsen! Volgens mij treft de crisis toch niet iedereen….de goeden blijven gespaard (:

“Nog dit jaar moet hij voor het eerst de lucht ingaan: de Lynx, een nieuw raketvliegtuig voor ruimtetoeristen. De eerste test zal een korte vlucht boven de landingsbaan zijn. Maar binnen drie jaar moet het toestel volledig operationeel zijn en kunnen passagiers voor vijf minuten de ruimte in – vanaf Curaçao, als de plannen doorgaan. Passagiers moeten wel 100.000 dollar (zo’n 75.000 euro) neertellen voor een vlucht met de Lynx Mark II. Maar velen hebben het er voor over. Er zijn inmiddels zo’n 230 tickets verkocht. “Het is een bom geld, maar als je daarmee je levensdroom kan verwezenlijken dan is het de moeite waard. Je bent toch de eerste van een nieuwe generatie astronauten”, zegt Lodewijk-Jan Doensen, die als een van de eerste honderd de ruimte hoopt in te gaan met de Lynx. (bron: NOS.nl)

Levend begraven onder de waan van alle dag, waarin drones ingezet worden, niet oorlogszuchtig zijn en hun aanwezigheid wel in de wijngaard geaccepteerd wordt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7aBgofcWoFc?rel=0]