de kip of de haan?

de kip of de haan?

Internationale vrouwendag!

Niet in het minst de minst belangrijke! Integendeel! Ook in de wijnwereld zijn vrouwen vaak de sluitpost, de ondergeschoven kindjes! Raar? Maar ‘t is wel waar. Nu ben ik geen voorstander van lijstjes, of een top tig, maar ik zou er zomaar een kunnen vullen. Geen waarde natuurlijk. De vrouwen zelf wel. Toch, om een eerlijke tegenklank te laten horen: deels, let wel, deels is het onze eigen schuld. Te vaak zeggen we nee, zijn we de kloek in plaats van de haan! Of pakken we het op hautaine wijze aan, zijn we heks in plaats van de inspirator! Hand in eigen boezem, daar zijn we niet altijd van!

Column

Vrouwen zijn goed met de pen! Met woorden op papier, denk ik wel eens. Kijk naar Jancis Robinson. De vrouwelijke Kuifje van de wijnindustrie. Hoewel, haar optredens, haar films, ze zijn briljant.  Ik lees ook graag de column van Karin Leeuwenhoek, theologe en vinoloog. Klein stukje doen dan?

“Als kind was ik al wild van de geur en smaak van noten en karamel in de sherry van mijn moeder. Zo’n rijke smaak, in zo’n klein nipje! Ik weet nog dat ik in die tijd ongeveer alle damesparfums kon herkennen; helaas was ik te jong, en sowieso veel te verlegen, om mee te doen aan ‘Wedden dat’. Vanaf mijn alcoholgerechtigde leeftijd werd die fascinatie met geur alleen nog maar erger, toen hele fruitmanden, bloemen- en kruidentuinen in een glas wijn voorbij kwamen. En soms een boerenerf, een vers bereden paardenzadel, een boterbabbelaar of een vleug petroleum. En dan die mineralen… Die houden me tot op de dag van vandaag misschien nog het meest uit mijn slaap.” Lees verder ‘Smullen van mineralen!’

Maar nogmaals, ik waag me niet aan rijtjes, lijstjes, overzichtjes. Wie zijn schouders er onder zet, komt vanzelf boven drijven! Pitch communicatie & pr heeft ook zo’ n sterke vrouw aan het roer. Via haar komt altijd het laatste nieuws uit Nieuw Zeeland! Opnieuw een export record voor het kleine wijnland. Keep me posted!

Nieuw ZeelandNZ-WooingTree_002-0-1600-0-0

Amsterdam, 8 maart 2016 – De Nieuw-Zeelandse wijnindustrie maakt zich deze week op voor haar grootste aanwezigheid ooit op ProWein. De exportwaarde steeg ook het afgelopen jaar tot recordhoogte. Door een stijging van 14% in 2015, ten opzichte van het jaar daarvoor, wordt de exportwaarde nu geschat op $ 1.54 miljard Nieuw-Zeelandse dollars.

Tijdens ProWein 2016 strijkt een recordaantal Nieuw-Zeelandse producenten neer op de beursvloer. Meer dan 86 wijnhuizen zullen hun wijnen presenteren op het New Zealand Wine Pavilion, in hun eigen stand of bij lokale importeurs.  Op het New Zealand Pavilion staan 31 producenten, die samen de 10 belangrijkste wijngebieden van Nieuw-Zeeland vertegenwoordigen. In totaal kunnen de beursbezoekers hier meer dan 200 verschillende wijnen proeven.

Exportmogelijkheden

“Deze beurs is een geweldige kans voor producenten om nieuwe exportmogelijkheden te vinden en zo ook te profiteren van de toenemende vraag naar wijnen uit Nieuw-Zeeland. Ik ben zeer trots dat Nieuwe-Zeelandse wijnen zo sterk vertegenwoordig zijn op deze beurs”, aldus Philip Gregan, CEO van New Zealand Winegrowers.

De diversiteit van Nieuw-Zeelandse wijnen wordt op de beursvloer onder de aandacht gebracht middels een aantal seminars die plaatsvinden op het New Zealand Pavilion. Thema’s van deze seminars zijn o.a. verschillen tussen Sauvignon Blancs uit verschillende regio’s, gewaagde rode wijnen, Pinot Noir, mousserende wijnen en aromatische witte wijnen. De seminars worden verzorgd door de Duitse sommeliers Markus Berlingerhof en Christina Hilker. Zij brachten beiden aan het begin van dit jaar een bezoek aan Nieuw-Zeeland en namen daar onder andere deel aan de International Sauvignon Blanc Celebration en het Sparkling en Chardonnay Symposium.

Het New Zealand Pavilion is te vinden in Hal 9, stand D38.  New Zealand Wine

Vrouwendag, het zou toch niet nodig moeten zijn.