Waar de pinot blanc 'weisser burgunder' heet

ME is op skivakantie en dat geeft mij het gevoel dat ik op eens een zee van tijd extra heb, wat natuurlijk nergens op slaat!  Toch wel op zondagochtend, na een ‘Binkboswandeling’ in de snijdende kou nota bene, twee kranten uitgelezen waaronder een groots interview met Youp van ‘t hek. Afbeelding 027

‘Bang voor de dood, niet voor lege zalen’.
Bang voor de dood ben ik niet, maar wel herken ik veel in dit gesprek. Over zijn kinderen, ‘God, laat hen toch niets overkomen….’ Over Bernlefs Hersenschimmen, in een Gooisch verpleegtehuis. Mijn moeder zit daar ook. Is ze dement? Ja, naar de letter van het woord wel, ze heeft de ziekte van Alzheimer, maar als buitenstaander heb je het niet meteen door.  Met haar 91 en niet oma-achtige verschijning kan ze je nog mooi voor de gek houden. Tot ze  achtereenvolgens -non stop- in één minuut vijf keer vol enthousiasme aan je gevraagd heeft, hoe oud ze is en je inziet dat je in het IMG_3242gesprek nergens heen kunt vluchten. Ze houdt je gevangen tussen haar ongeloof en ontkenning! Een enkele keer ontzag:

Ben ik 91?  Dan zijn mijn dagen wel geteld!
Haar tong uitstekend met een  opgetrokken neusje!  Nou ja neusje? Wij prijzen ons altijd gelukkig dat slechts één van ons vieren deze neus met haar mag delen, en wij het vooral  niet zijn!
Vervolgens zal ze haar lijflied inzetten. Wat de toekomst brenge moge! De zeer christelijke wereld waarin ik geboren ben, stelt me in staat nog net een paar regels mee te hummen. Tot ze het  even zo plotseling weer afbreekt om te vragen hoe oud ze is…. ook alweer? Zo verandert ze langzaam maar zeker in dat kleine kind dat ze ooit was, op die boerderij waar ze geboren is, waar ze zo graag over praat. Ze krimpt, in alle opzichten.
‘s Avonds drinkt ze inmiddels ook geen glas wijn meer, maar voordat ze gaat slapen een borreltje of zo’n gele rakker, advocaatje, leef je nog?

IMG_9090Pinot blanc en Weißburgunder
Gisterenmiddag ben ik bij haar op bezoek geweest. Na het bezoek drink ik ‘s avonds wel een glas wijn. Op de tv zie ik terloops de reclame van Gall&Gall waar je Pinot blanc kunt kopen van € 6,99 voor € 3,99 omdat het bijna Pasen is…Buiten hangen de ijspegels aan de dakgoot.
Vroeger thuis dronken we Edelzwicker als de vijf in de klok zat.  Mengwijn uit de Alsace. Meer druivenrassen in één fles geperst dan de normale cépagewijnen waar de Alsace bekend om staat. Een mengsel van Chasselas, Pinot blanc en Sylvaner.
Nu drink ik ook Pinot blanc, maar niet van € 3,99. En ook niet uit de Alsace, maar uit de Pfalz aan de andere kant van de Rijn. Weißburgunder**,ietsjes kruidig, volle rijpe peren, ronde smaak maar met voldoende zuren om fris te zijn. Fijn alcohol percentage van 12,5%. Inderdaad geen € 3,99. Kan ook niet hè, iedere kwaliteit heeft zijn waarde immers.

Proefschrift over Spätburgunder
Ondertussen lees ik in Proefschrift een stevig Duits artikel van Albert de Jong. “Uitzonderlijke Spätburgunders”. Klein citaat: “In Duitsland is rode wijn en met name die van de spätburgunder enorm in opkomst. De pinot noir van de oosterburen behoort nu zelfs tot de spannendste rode wijnen die er te vinden zijn.”

bloemwilkommenIMG_5758

De Pfalz heeft volgens de Jong een topterroir: “De mediterrane regio Pfalz heeft eveneens veel toplocaties. (AdJ heeft het hier over wijngaardregio’s voor de Pinot noir). Men vindt hier namelijk zeer uiteenlopende geschikte bodems zoals zwarte aarde, bontzandsteen, terra rossa en mosselkalk. Tegenwoordig bestaat ruim 40% van de aanplant uit blauwe rassen.”pinot

Mijn witte Weißburgunder komt uit de Pfalz. Van Wageck Pfaffmann. Hier bedelen ze de wijnen sterren toe:

LAGENWEINE ***

3-Sterne Weine sind unsere Spitzengewächse, aus den besten Parzellen von teils sehr alten Reben. Alte Gewanne wie IN DER HALDE stehen für bestes Terroir und die lange Tradition dieser ausgesuchten Top-Lagen.

Bestmögliche Pflege der Reben, Ertrag max. 45hl/ha, elective-Handlese

ORTSWEINE **

Weine der Mittelklasse werden mit zwei Sternen gekennzeichnet. Die Trauben von sehr guten Lagen der Ortschaften Bissersheim, Großkarlbach und Kirchheim werden in hoher Qualität geerntet. Es sind charaktervolle Weine mit ausgeprägter Terroirtypizität.

logo weingut wageckErtrag max. 70hl/ha

GUTSWEINE*

Weine der Basislinie tragen einen Stern und zeigen schon im Einstiegssegement hohes Niveau.

En ik geniet ! Weliswaar zonder ME – die inmiddels gemeld heeft,’coole en hard’ geskied te hebben – maar toch geniet ik van een heerlijk fruitig, kruidig glas wijn en verheug me op de lente in mei als ik weer een paar dagen af zal zakken naar deze magnifieke ‘zuidelijke’ streek!
Nee, bang voor de dood ben ik niet, maar op die ontmoeting wil ik wel graag nog heel lang wachten.