Waarvoor dient de karaf?

Waarvoor dient de karaf?

Vorige week werd mijn aandacht getrokken door de online wijnproeverij van ‘Zuster Margaux’. Heel leuk gedaan. Verschillende wijnzaken werden aangestipt waaronder ook het karafferen en decanteren.

Nu, is dat inderdaad niet hetzelfde. Decanteren komt van het Engelse to decant. Daarnaast kennen we het van het gerespecteerde wijnmagazine “Decanter”. Karafferen is een lemma dat door ons zelf bedacht is. Het staat niet in het woordenboek. Hoewel het om dezelfde handeling gaat, namelijk de wijn uit de fles in een karaf gieten, bedoelen we in beide gevallen iets anders. Alleen in het Engels bestaat het woord karafferen niet. Daar noemen ze beide manieren to decant.

Porto

Decanteren is bedoeld om de wijn te scheiden van het depot. Een simpel voorbeeld is een vintage port, maar ook de rode kwaliteitswijnen van hoog niveau. Vroeger, toen wijnen nog niet geklaard werden simpelweg omdat wijnmakers nog niet wisten hoe, moesten alle wijnen gedecanteerd worden. Tegenwoordig decanteren we de wijnen die door rijping verouderd zijn op de fles, met gevolg dat de vaste stoffen uit de wijn neergeslagen zijn.

onzin dus 🙂 schroefdop

Een eenvoudige wijn, een wijn voor de los, een wijn voor alledag zal geen depot hebben. Die ga je dus niet decanteren. En let op, het is zeker niet de bedoeling om volledig gerijpte wijnen uren voor het diner al te decanteren!  Dit doe je pas vlak voor het serveren, aangezien sommige zo kwetsbaar zijn dat ze slechts een paar minuten zuurstof kunnen verdragen ​​voordat ze bezwijken aan oxidatie. Wel voor zover het decanteren.

Karafferen, waar dus geen Engels woord voor bestaat is een ander verhaal. Dit doe je om de wijn te beluchten. De Franse oenoloog en professor Emile Peynaud (overleden in 2004) had hier een eigen visie over. Hij vond het simpelweg niet okay omdat te doen. Zijn mening was dat de werking van zuurstof die is opgelost in een goede wijn wanneer deze klaar is om te serveren, schadelijk is en dat hoe langer de tijdsspanne is – dwz des te eerder dit gebeurt, voordat de wijn geschonken gaat worden – hoe diffuser het aroma en hoe minder de intrinsieke eigenschappen ervan overeind blijven.

Er zijn echter bepaalde soorten wijnen, de traditionele Barolo’s bijvoorbeeld, die in hun jonge jaren zo geconcentreerd en tannineus kunnen zijn dat een deel van hun oorspronkelijke wijnaroma’s daardoor weggedrukt worden. Deze wijnen karafferen heeft beslist een positief voordeel. Zo kun je je soms ook vergissen in het openen van een andere kwaliteitswijn. Je verwacht dat hij op dronk is, maar nee, te vroeg geopend. Gevalletje ‘kindermoord’. Zo’n wijn heeft dan echt baat bij het uitschenken in de karaf.

Tot slot, sommige wijnen moeten nu eenmaal hun spierballen laten rollen. Dat geldt voor rode, maar net zo goed voor witte wijnen. Een mooie kristallen karaf kan je daarbij goed van dienst zijn.