Waarzeggerij in de wijngaard

Waarzeggerij in de wijngaard

Het beïnvloeden van de smaak van de wijn start in de wijngaard!

Maar laten we beginnen met een rectificatie! Gisteren vroegen we een letter uit de naam van een francofiel met een chateau in Frankrijk. Maar de positie was verkeerd vermeld. Wie het nog niet heeft meegekregen, hieronder is de juiste vraag en letter! Als je deze hebt aangepast, heb je inmiddels 27 posities binnen gehengeld. Waarbij je in principe al twee woorden zou kunnen vormen!

Het zomerwijnspel!
1. De vraag vandaag voor een nieuwe letter is: Wat is de voornaam van de besnorde Nederlandse Francofiel en wijnboer die zoveel mensen hoofdbrekens bezorgt, omdat ze wijn graag nog ‘als iets voor de notabelen’ zien.
De de derde letter in zijn naam heb je nodig voor de zin die de oplossing van het zomerspel is.

2. En let op: op 29 juli plaatsten we een filmpje over Chateau Talbot in deze serie, met daarbij een foto. In deze foto vind je een dubbele letter die je drie keer kunt gebruiken in het zomerwijnspel! De tekst op de foto is een beetje dubieus en misleidend!

==========================================================================

En dan nu:
Wijnuitkomsten op voorhand bepalen –  gaat het lukken? Wetenschappelijk medewerkers van de universiteit van Adelaide en het onderzoekbureau CSIRO onderzoeken of er mogelijkheden zijn, om de potentiële wijn in de druif in wording al te beïnvloeden. Ze deden hiervoor onderzoek met de cabernet sauvignon. Al eerder is gebleken dat er verschillende verbindingen in de druif zijn die invloed hebben op de smaak.

Een kostbaar onderzoek dat o.a. gefinancierd wordt door de Australische wijnindustrie. Het onderzoek is er opgericht vast te stellen of er in de druif stoffen of andere parameters gemeten kunnen worden, die een relatie hebben tot aroma’s in de wijn. Met andere woorden is het straks mogelijk de druif voor de oogst dusdanig te manipuleren, dat je iets of niets met die uitkomst kunt doen. Dit natuurlijk naast het feit dat veel wijnmakers er voor pleiten dat keldertechnieken ook een sterke invloed hebben op de uiteindelijke smaak.

Sauvignon blanc bij MRDoor het implementeren van bepaalde handelingen tijdens het groeiproces kan het straks zo zijn dat daardoor de uiteindelijke wijnsmaak wordt beïnvloed. Een voorbeeld is de chemisch samengestelde methoxypyrazines die tonen van paprika mee kunnen geven aan de Cabernet Sauvignon. En denk aan de groene, vegetale aroma’s van de Sauvignon Blanc. Men weet inmiddels dat deze verbindingen in het begin van de bevruchting ontstaan. Meer blootstelling aan licht vermindert de hoeveelheid. Als je enkele weken na de bevruchting kunt meten hoe hoog het niveau van deze stoffen is, kun je voorspellen hoe de wijn straks in het glas zal zijn. Door middel van bladmanagement kun je dat dan – indien gewenst – bijsturen.

Een ingewikkelde studie! Dat moge duidelijk zijn.

De zomervraag van vandaag – goed voor maar liefst drie posities – luidt als volgt: Pauillac in Bordeaux is bij uitstek een plaats voor cabernet sauvignon. Mouton Rothschild, Château Lynch Bages, Château Pichon Longueville zijn slechts enkele voorbeelden van Cru Classé wijnen in dit gebied. Het aroma van de zwarte bes, samen met dat van viooltjes komt veel voor in de rode wijnen van deze streek. Hoe heet dit gebied van Bordeaux eigenlijk (één woord). De tweede letter van de naam, die zoeken we. Goed voor drie x dus.

Hoe zit het ook alweer met de groei van de druif? Kijk op je gemak naar het filmpje dat vandaag bij Kaats (van Gramolere) Woensdagweetje was opgenomen! Dan ben je weer helemaal bij.