Want in de Piemonte gooit men niets weg!

Want in de Piemonte gooit men niets weg!

PiemontePiemonte

We vernieuwen onze wijnkast met regelmaat! We zijn nu weer superblij met de komst van twee – voor ons nieuwe – wijnen uit Piemonte. Een frisse Chardonnay van Francone en de mondvullende rode Amerai van Serragrille. Onze Piemontese importeur Maurice Dorlijn vertelt graag over zijn trouvailles. Natuurlijk blijft het nooit alleen bij praten! De SmaakvanWijnborrel is het uitgelezen moment om juist ook de wijnen te laten proeven. Tja, er is zoveel leuks te zien in de wijnwereld. Deze is altijd maar in beweging en lijkt een nimmer te stoppen stroom aan noviteiten in zich te hebben. Witte Pinotage, Roze Port, Sangiovese in de Languedoc en Rosé van Chateau Brown uit Pessac Leognan. Nebbiolo in Zuid-Afrika! En dan deze die ontstond tijdens mijn Piemonte wijnreis in 2015:

Nebbione

Een witte spumante. Ja, Nebbiolo doc Spumante Rosé metodo classico is niets nieuws, maar wel de witte Nebbiolo Spumante uit Roero, Langhe en het Aostadal. Wijnmakers als Cascina Ballarin, Franco Conterno, La Kiuva, Reverdito, Rivetto, Travaglini hebben de krachten gebundeld en zijn ‘waardeloze’ afvaldruiven – kleinere druiven met minder suiker – gaan verzamelen om ze te gaan gebruiken als grondstof voor de extra brut Metodo Classico. De wijn ligt 40 maanden op de lie (dode gistcellen).  Zijn naam: “Nebbione”.

PiemonteInventors of wine. Ook uit de 19de eeuw zijn er vermeldenswaardige Piemontese bijzonderheden te vermelden. Het is de tijd dat de apotheker Luigi Arnulfo in Cherasco zijn stempel op Piemonte zal gaan drukken! Een visionair die dolgraag  Barolo naar het beloofde land Amerika wil exporteren. Inmiddels is er een boek opgedragen aan deze man door de huidige eigenaar van Costa di Bussia Tenuta Arnulfo, de Famiglia Sartirano.

‘Nothing splendid has ever been achieved except by those who dared to believe that something inside them was superior to circumstances.’ Bruce Barton

Luigi Arnulfo

Hoop en durf! Dat zijn waarden die Luigi Arnulfo heeft ingezet om constant de enorme kwaliteit van zijn wijnen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te verspreiden. Niet alleen een pionier, ook een groot visioniair is deze Italiaan geweest!  Via een familiekwestie is de wijnboerderij in Monforte in zijn bezit gekomen. Met alle wijngaarden aaneengesloten rondom het huis. En hij begint wijn te maken die zeer gewaardeerd wordt door zijn klanten, niet slechts het ‘gepeupel’ maar juist ook door notabelen!

Ook al voorziet Luigi in die tijdspanne al de enorme kracht en kwaliteit van Barolo, duurt het feitelijk tot 1963 dat grenzen en gebieden op waarde geschat worden. Wanneer dan wet 930 aangenomen wordt, die de afbakening van prominente gebieden vaststelt, komt dan in 1966 eindelijk de erkenning voor Barolo en Barbaresco en krijgen ze hun DOC status. Met als climax DOCG erkenning  in 1980.

brief arnulfoAls Luigi Arnulfo sterft in 1928 neemt zijn dochter Carolina haar erfgoed nauwgezet ter harte, maar in 1952 wordt ‘la Cascina Arnulfo’ dan toch verkocht aan ene Arturo Bartale.  De huidige eigenaar tot slot is de Sartirano family. In juni 1988 nemen zij het onder hun hoede. En na een zorgvuldige renovatie starten zij: “1874 Tenuta Arnulfo Costa di Busia”! De cirkel sluit op dat moment. De erfenis van Arnulfo vergroeit op natuurlijke wijze met dat van de Sartirano Familie die ook al sinds 1871 wijnmaker is.

Nascette di novelloVandaag de dag is het bezit van de Sartiranos aanzienlijk veel meer. In een adem te noemen – Cantine San Silvestro – Costa di Bussia Tenuta Arnulfo – Cascina Ghercina.

Nascetta

Laten we niet vergeten, ook hier een noviteit natuurljk, de “Nascetta” druif van Novello! Langhe doc Nascetta del comune di Novello ‘Ghercina’. Bijzonder! Ik denk niet dat het nog lang zal duren, Maurice kennende, en dan komt de Nascetta en de Nebbione snel naar Nederland en naar Soest!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/