Wat boeit de wijnliefhebber nu echt?

bij Mehring aan Moezel hans driesenIk vraag me heel serieus af wat de wijnliefhebber graag wil lezen. Want daar ben ik nog steeds niet uit. Ik probeer het me voor te stellen, in te denken, maar dat is best lastig. Vanuit je professie een hobbymatig interessepatroon uitstippelen is niet te doen.

Gesprekken met wijnliefhebbers geven geen uitsluitsel, hoe wel ik wel overal en steeds weer beluister dat informatie over lekkere wijnen en over ‘wat-kan-ik-het-beste-drinken-bij’ bovenaan staat. De wijnliefhebber+ geeft   bovendien aan meer over het proeven te willen weten. Misschien niet eens zozeer het ‘hoe-komen-die-aroma’s-nu-in-die-wijn’ maar meer de kant op van het onderscheiden van die aroma’s.

Daarom zijn de “Wat ruik ik nu’s?” en de “Wat proef ik nu’s?” voor deze wijnliefhebbers brandende kwesties. Misschien is het dezelfde man, dezelfde vrouw die altijd heeft gedacht dat de boomgaardgeuren in de Pinot Blanc ontstaan zijn door de appel- en perenbomen even verderop.
Dat de zwoele rozengeur echt van het rozenstruikje voor de wijnstokrij komt en de befaamde kattenpies van  inderdaad: een kat die in wijngaard piest. Kunnen we hen boeien met metoxypyrazinen in de wijn, met de hellingshoek van de wijngaard, met onze uitleg over de nieuwe eikenhouten vaten, deels tweede – en deels derdejaars? Hoe spannend vinden zij, deze wijnliefhebbers,  het om te horen dat hoe hoger de druiven groeien des te meer schiltannine gevormd wordt, waar ook weer verschillen in zijn trouwens?

Hoe blij worden ze als ze weten dat de volle romige geur van boter in de witte wijnen van  Chassagne Monrachet en Meursault ontstaan is door bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van bepaalde zuren –appelzuren genoemd, in zachter melkzuur?

Wij, van Smaak van Wijn, hebben een enorme behoefte naar de uitkomst op deze vraag, zo dat we  beter in staat zijn het magazine in de koers te houden. Als we de lezer, de liefhebber geven waar hij of zij om vraagt.

Het artikel in Perswijn over Chili van René van Heusden gaat echt over wijn! Over de potentiële icoonwijn Seña. Grotendeels heldere en duidelijke taal voor de wijnliefhebber. Hier word je blij van. Misschien af en toe een lastig begrip, maar ja, dat kan je opzoeken. De wijn nader verklaard. Zo dat hij er bijna lekkerder van wordt. En unhappy bottles bestaan echt, ook dat wordt hier bevestigd 🙂

IMG_5832Vandaag lag “De Nieuwe Wijngids” op de mat. Over blij worden gesproken. Belangrijke kern in alle Vinoblesse uitgaves zijn de begrippen duurzaamheid, biologische werken in de wijngaard, biodynamisch zijn! Reisbeschrijvingen  gaan soms vooraf aan de  geselecteerde wijnen. Zo leer je spelenderwijs meer over de omgeving van de wijn. Soms gaan de teksten voor een wijnliefhebber misschien iets te ver? Want, ja, wat moet je met een zin als ‘Malo vóór het einde van de gewone gisting, geen probleem in deze koude kelder’? Maar ja, dat moet je dan maar even op de koop toe nemen. Absoluut een fijne, mooie en interessante gids. De moeite waard. Het spoort ons weer aan om nog meer over de begrippen biodynamisch en biologisch te verhalen.

Want in het wijnleven van anno NU denk ik, zijn dat naast het verdwijnen van de  plofkip en de toename  van het biovarken, de groentetuin en de fruitstruiken achter je eigen huis, zaken waar we allemaal blij van worden.