Wat doet het klimaat met de druif?

Wat doet het klimaat met de druif?

Wijn, een bijzonder landbouwproduct waar we allemaal zo gek van zijn. De klimaatverandering brengt veel positieve, maar ook helaas negatieve zaken met zich mee!

Wijngaarden in Duitsland

wijndocent

Ook in Duitsland staat de klimaatverandering voor de deur. Milde winters, langere periodes van hitte en droogte in de zomer en het vaker voorkomen van late vorst. De klimaatopwarming heeft dus een duidelijke invloed op de wijnbouw en dientengevolge de wijnen! In de Rheingau is de temperatuur in de afgelopen 20 jaren gemiddeld met een graad gestegen. Het probleem is niet meer hoe de wijnboer zijn druif tot volledige rijping kan brengen. Nee, nu is het hier meer hoe overrijping voorkomen kan worden! Er komen al witte wijnen voorbij met 14% alcohol.

Wijnbouw in Europa

De wijnbouw in Europa heeft een traditie die meer dan 2000 jaar teruggaat. Door de eeuwen heen zijn er veel wijngaarden aangelegd. Vaak zijn deze te vinden op heuvels en steile hellingen. Deze wijngaard locaties bepalen het landschap. Dit betekent dat deze gebieden een buitengewone toeristische aantrekkingskracht hebben. Daarnaast geven droge muren van steen rotsbewoners een habitat, denk aan hagedissen. Om deze reden verschijnt wijnbouw met steile hellingen vaak als een voorbeeld van duurzame, milieuvriendelijke teelt van wijnstokken. Dit in vergelijking met wijnbouw in vlakke gebieden. Het is dankzij de mensen dat deze unieke landschappen bewaard zijn gebleven. Zij bewerken tot op de dag van vandaag moeizaam de steile hellingen.

Opwarming

Men gaat er vanuit dat in Zuid-Duitsland nog steeds een stijging van de gemiddelde temperatuur tijdens de vegetatieperiode, evenals langere droogte en dan weer zware regenval in het verschiet ligt. Tegelijkertijd zullen de vroegere scheuten van de wijnstokken een groot risico lopen op late vorst. Vooral op locaties die worden blootgesteld aan koude lucht. Deze hebben een impact op de wijngaarden die eerder werden beoordeeld als de “beste locaties” en vereisen dus een nieuwe beoordeling. De daarmee samenhangende veranderingen in de locatiekeuze, de rassenkeuze, de irrigatieplanning en de kwalitatieve maatregelen in de wijnbouw moeten worden meegenomen in de afwegingen voor nieuwe aanplant in de komende jaren. Ja, het is niet niets!

Elders daarentegen

Waar het vroeger in Engeland veel te koud was voor wijnbouw, althans om goede kwaliteitswijnen te produceren, daar heeft het land zich nu moeiteloos aan kunnen sluiten bij de mondiale wijnwereld. De mousserende wijn is zelfs fabelachtig goed en verslaat menig Champagne bij een proeverij. Eind vorige eeuw hadden de meeste Europeanen nog nooit gehoord van deze ‘Sparkling Wines’. De wijnstokken nestelen zich hier in dezelfde kalkwitte bodem als die van de Champagne.

Hier in de Bene(lux) geldt hetzelfde. De wijnbouw in België, Nederland, maar ook in Denemarken, Noorwegen en Zweden wordt steeds belangrijker. In de bekende wijnlanden, waar grote jaargangen soms echt super moeilijk te halen waren, zoals bijvoorbeeld in de Bourgogne of in delen van Piemonte, daar is het warmere groeiseizoen zeker een voordeel. Het is nu makkelijker geworden om topwijnen te produceren. Maar er kleven dus ook nadelen aan!

Welke problemen moeten getackeld worden? Wordt vervolgd in deel 2!