Wat doet het klimaat met de druif?2

Wat doet het klimaat met de druif?2

Welke problemen moeten getackeld worden:

natuurwijn
wind, regen, zon, hagel, vorst

Watertekort, lagere opbrengsten, ongelijkmatige rijpheid van druiven.
Hoog mostgewicht = hoog alcoholgehalte in de wijn (suiker toename!).
Lage zuurgraad – verminderde wijnharmonie (zuurafname).
Verlies van druivenras-smaak (sauvignon in een warm gebied heeft een andere geur dan de bekende ‘groene’ toon).
Hagel, stormschade en late vorstschade nemen toe.
Toename van schade door zonnebrand.
Schadelijke organismen trekken uit warmere streken.
Vermindering van bodemvruchtbaarheid (burn-out van de bodem).
“Wat is het effect van klimaatverandering op bodemvruchtbaarheid? Zowel de aanvoer en de afbraak van organische stof reageren op klimaatverandering, maar het is onduidelijk wat het netto-effect is. Vaker optredende hevige buien verhogen de kans op erosie en verslemping. Het uitblijven van vorstperioden heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de bodemstructuur.” Bron: Alterra

De hoogte in, of naar het zuiden

Aan de andere kant van de wereldbol, in Argentinië en Chili trekken de wijnboeren het diepe zuiden in. Op zoek naar koelte, want hier is het ook steeds warmer. Grote hoogten, die vroeger totaal onherbergzaam waren, worden nu als wijngaard ingericht. Zo heeft de familie Torres in Spanje inmiddels al plaats genomen hoog in de Pyreneeën. Door de kortere periode van intense warmte en de koude nachttemperaturen rijpen de druiven in een heel gelijkmatig tempo.
In de Bourgogne worden opeens de wijnen uit de Hautes-Côtes steeds beter. Ze liggen op de toppen van de heuvels, waar ze nu goed wel goed rijp kunnen worden. Voorheen konden ze niet altijd volledig rijpen. In de Douro waar tegenwoordig ook niet-versterkte wijnen het heel goed doen, zoekt men voor deze wijnen ook de hoger gelegen wijngaarden. Of de noordelijke hellingen.

Natuurrampen

In Californië kent men de afgelopen jaren en een voortdurend watertekort en steeds terugkerende nietsontziende bosbranden. Er is minder smeltwater uit de Sierra Nevada, doordat er minder sneeuw is gevallen de afgelopen jaren. Een groot probleem voor de wijngaarden hier.

Druivenrassen

Samenvattend men moet voortdurend anticiperen. Nadenken wat er voor mogelijkheden straks zijn, daar nu op al op inspelen. Voor veel kleine wijnboeren in de klassieke wijngebieden is de oplossing ‘nieuwe wijngaarden aanschaffen in koelere gebieden’ niet te doen. Dus dat betekent dan misschien inzetten op andere druivenrassen, die beter passen bij het veranderende klimaat. In de Bordeaux, maar ook in Napa Valley waar de cabernet een grote rol speelt, is men al jaren aan het experimenteren met andere rassen zoals de touriga nacional, de marselan (kruising tussen cabernet sauvignon en grenache), de arinarnoa, ook een kruising maar dan van cs met tannat en voor wit is de Spaanse albariño te gast, maar ook de petit manseng uit de Gascogne.

Kortom, wijnbouw is al niet makkelijk! Maar door het veranderende klimaat wordt het wel super gecompliceerd. Chapeau voor al die wijnboeren en wijnmakers die er het beste van willen maken!