Wat is de definitie van slobberwijn?

Wat is de definitie van slobberwijn?

Column door Marja van Beek

Hoe vaak hoor je de mensen niet zeggen “Ja, voor mijn slobberwijn ga ik naar de supermarkt hoor!” Een op zich begrijpelijke, maar toch ook een gedachte met een negatieve klank. Immers, waarom drink je wijn? Dat ten eerste. Tweedens? Wat is slobberwijn eigenlijk? Ten derde, heeft de wijnvakhandel dan geen ‘slobberwijn’?

Ik zoek het op. Als ik het woord intyp in het online gratis woordenboek kom ik niet veel verder.  “Geen resultaat voor ‘slobberwijn’ Het woord is verkeerd gespeld of het staat niet in het gratis woordenboek.” Ik check de spelling. Maar ik heb het echt goed geschreven.

Kijk aan, als ik wat verder speur, krijg ik toch dit boven water: “slobberwijn slobberen = hoorbaar drinken. Slobberwijn mag best zonder geluid worden gedronken, eigenlijk mag je er niets van merken. Niet als toehoorder en juist niet als drinker. Er zijn best goede slobberwijnen te vinden. Meestal wel in de goedkopere klasse Slobberwijn drink je wanneer je een goed boek leest of anderszins geconcentreerd aan het werk bent. De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10519

Een echte definitie is er dus niet. Het lijkt er op dat men de slobber koopt, omdat het er bij hoort, maar het moet niet te veel kosten. Liefst zo weinig mogelijk.

Waarom drink je wijn dan? Zei Galileo Galilei niet: Wijn is zonlicht samengehouden in water? Dat is toch iets anders dan alcohol gevangen in water. Er zijn ontelbare situaties te bedenken wanneer je wijn drinkt! Het is feestelijk, denk aan de ‘bubbels’. Dorstlessend op een warme dag. Eetlustopwekkend als aperitief. Een begeleider bij het diner. Een rustpuntje voor de open haard als je mijmert over verleden, heden of toekomst. Een mooi glas als je met vrienden bent. Als je staat te koken. Als je…

Maar altijd, altijd moet wijn smakelijk zijn! Je mag het slobberen, maar je moet de smaak wel kunnen proeven. Je drinkt het namelijk voor je plezier!

Voor slobberwijn (lees goedkope wijn) gaat men dus naar de supermarkt! En heeft de wijnvakhandel dat dan niet? Zeker weten van wel! Daar ligt ook Chileense, Franse, Australische, Italiaanse en Zuid-Afrikaans goed betaalbare wijn. Nee, nou net niet die Kaapse Pracht misschien, maar prachtig zijn ze wel en vooral vol van smaak!

Zonlicht gevangen in water! Een mooie kerstgedachte. Ik wou het maar even gezegd hebben 🙂