Wat vertellen de wijnbladen ons?

wijnbladenDe nieuwe wijnmagazines zijn uit! Achter elkaar vallen ze op de mat. De Wine Life als eerste, gevolgd door Vinum, als laatste de Perswijn. Vol wijnnieuws, nieuwtjes, feitjes en artikelen. Voor de grapjes en de feitjes moet je bij Wine Life zijn. Zonder de heldere bijdrages en de grote expertise van Karel de Graaf en Niek Beute natuurlijk te kort te doen, staat het blad verder vol met weetjes, die best handig kunnen zijn. Over bewaarwijnen, over calorieën in de wijn. En een leuk interview van Marcel Langedijk met Harold Hamersma. De man die graag elke proefnotitie met een geestigheid, een woordspeling of indringende vergelijking signeert. Het blad onderscheidt zich duidelijk van de andere twee door de hoge mate van doorbladerheid. Hier thuis noemen we het altijd de Wijnlibelle. Lekker, even verstand op nul.

Voor de diepgang moeten we naar de wijnartikelen uit Vinum en Perswijn. Alleen al de proefnotities in deze bladen maken de lezer duidelijk dat je hier wel even voor moet gaan zitten en ten minste enig verstand van zaken zult moeten hebben, om te verstaan wat je leest. Uiteraard is een mond vol Duits ook onontbeerlijk 🙂

De koppen onder elkaar! Vinum pakt uit met mijn persoonlijke favoriet Alto Adige! Uit het andere grote wijnland Spanje zetten ze Priorat op de kaart. Uit eigen land het niet te onderschatten Rheinhessen! En waar de Truffelreporters gisteren nog schreven dat de wintertruffel op dit moment op de toppen van zijn kunnen staat, roemt Vinum de combinatie van Gewürztraminer met deze ‘Trüffel’! Ik zal het proefondervindelijk moeten uitzoeken! Noord-oost Italië (de wijn) met noord-west Italië (de truffel) met elkaar verbinden. Wat een straf!

Ook Perswijn buigt zich over Spanje! Met enerzijds de meest ‘intellectuele’ wijn van de wereld, en anderzijds het ‘andere’ Galicië. Daarnaast wordt het veelzijdige Portugese wijnverhaal verteld! Bovendien maken we kennis met de Portugese wijnen in combinatie met verschillende niet alledaagse gerechten zoals geit en pastei van ossenstaart.

Tot slot dan nog iets over de aroma’s. Het uitgebreide aromawiel van de wijnacademie wordt door Lars Daniels onder de loep gelegd. Altijd handig te weten dat Brett niet perse fout hoeft te zijn. Mocht het nou zo zijn dat je het net allemaal iets te scheikundig vindt, kom dan maar langs, want bij Studio Smaak van Wijn staan de aroma’s in de kast en in De Eerste Soester Wijnschool werken we er graag mee!Studio Svw 9