Weekeinde menu no 03

Weekeinde menu no 03

Het weekeinde menu

Op weg naar Rome. Laat ik eerst zeggen dat wij er vanaf zondag* niet zijn. Sulla strada per l’Italia 🙂 En daar hebben we heel veel zin in. We is niet het gebruikelijke stel, Marcel is ingeruild (eventjes) voor dochter Michelle. Lazio is het doel met Rome uiteraard!

Smaak van WijnLazio

Lazio samengevat! Gebied van voornamelijk witte wijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals de Cesanese. Wat gaan we er zeker tegenkomen? De Frascati, de Marino en ten noorden van Rome  de Cerveteri. De laatste echter is bekender  geworden door de historische vondsen, de Etruskische graven, dan voor de wijnen! De dodenstad bij Cerveteri bevat duizenden graven!

Romeinse wijn

De wijnen van deze Romaanse kust DOC zijn voornamelijk wit van malvasia en trebbiano, maar ook vind je hier druiven als sangiovese en montepulciano. De blauwe cesanese komt uit de serie ‘vergeten druiven’. Het is een van de drie DOCG wijnen uit Lazio. De wijngaarden liggen bij het gehucht Piglio. Hun geschiedenis gaat terug tot een eeuw voor Christus. Tot in de Romeinse tijd. Het zijn stevige wijnen die gastronomisch goed inzetbaar zijn bij een stevig stuk vlees of zoals de Romeinen graag eten: Coda alla Vaccinara, ossenstaartragout met een snufje pure chocolade.

Wel een mooier bruggetje naar het weekeinde menu is niet te verzinnen!

Italiaans weekeinde

Mooi weer, iedereen eet buiten, accent dit keer op het hoofdgerecht, vooraf antipasti. Ik kies voor Bruschette assorti. Thuis zijn we gek op crostini met tomaat en knoflook, maar een beetje variatie is  natuurlijk prima. In  stijl blijvend eten we daarna Saltimbocca alla Romana en wat is Italië tot slot zonder Gelato? Een ijskoud einde is weggelegd voor de Gelato al Caffé.

Wijnen

Wat betreft de wijnen kies ik bij de bruschette de Roero Arneis van Marco Porello. Een ‘hartige’ witte wijn.

Marco Porello (derde generatie wijnmaker) heeft oenologie gestudeerd aan de universiteit van Alba en ervaring opgedaan in Bordeaux en Toscane. De aandacht voor kwaliteit is onveranderd en strekt zich uit over het hele productieproces. De oogst wordt met de hand binnengehaald, in tamelijk steile wijngaarden die mechanisch plukken eenvoudig onmogelijk maken. De nabijheid van de azienda zorgt er voor dat de druiven binnen enkele uren na de pluk geperst kunnen worden.

Voor het hoofdgerecht blijf ik in Italië, maar stap over op rood. Ook uit de Piemonte. Uit Asti. Barbera d’Asti van Picco Macario. Villa delle Rosa. Geen hout gezien, alleen RVS. Een perfecte begeleider, makkelijk,  waardoor alle aandacht naar de saltimbocca kan gaan. Ik schenk hem iets gekoeld.

Bij het dessert nix. Misschien saai, maar  het ijs is zo een lekker ijzig einde.

weegschaalDe recepten.

Voor de crostini snijd je tomaatvruchtvlees en een knoflookteentje en brunoise. In een voorverwamde oven rooster je sneetjes stokbrood licht. Haal ze uit de oven en bedruppel met goede olijfolie. Vervolgens bedek je de broodjes met het tomaatknoflookmengsel en zet ze enkele minuten terug uit de oven.  Je kunt de eerste ovenhandeling achterwege laten.
Schenk de wijn in en serveer de broodjes direct uit de oven. Bruschette met gevulde champignons, met courgettebrunoisse of met kappertjes ter afwisseling.

Saltimbocca a la Romana is kalfsvlees gevuld met parmaham en salie. Hier heb je een scherp mes bij nodig en een goede slager.

Snijd 8 kleine of vier wat grotere kalfsschnitzels met een scherp mes open. Vul het vlees met ham en salieblaadjes. Steek het dicht met een prikker en bak de schnitzels in een pan met een mengsel van olijfolie en roomboter aan beide zijde aan. Dan blus je het braadvocht met een scheut witte wijn, draai het vuur laag en laat de schnitzels rustig in enkele minuten gaar worden.

Een fijne rucolasalade en krokante frietjes maken het af!

Tot slot het dessert. ’t Ja, het is simpel, eenvoudig en erg lekker en het recept komt gewoon uit de Allerhande!  Dit is de link: Gelato!

Eet smakelijk!

*donderdag en vrijdag zijn we gesloten, maar volgende week zaterdag zijn we weer terug! Morgen dus gewoon open en nog steeds geldt de ‘drie halen twee betalen’ zomeractie 2015! De wijnen van het weekeindemenu zijn dit weekeinde in de bonus met 10% korting 🙂

blogpost-de-wijncoach