Weekeinde menu no 04

Weekeinde menu no 04

Het weekeinde menu voor dit zomerse weekeinde – buiten eten dus – wordt een makkelijke! Als dit het laatste vakantieweekeinde is dan wil je vast zo lang mogelijk van ‘buiten’ genieten en daar hoort buiten eten ook bij. In de afdeling ‘wijnwinkel’ van Smaak van Wijn komt langzaam maar zeker alles weer op gang. Mooie kwaliteitswijnen vullen de schappen. Alles in het teken van de Society Wijn Shop die we graag willen zijn.

IMG_2565Waarom?
Een makkelijk antwoord op een simpele vraag. Er is al meer dan genoeg aanbod op andere levels. Denkend aan supermarkten, aan websites met zeer bijzondere acties, aan alles wat naar veel voor weinig ruikt en dat in dubbele zin. Het is volstrekt doelloos om met die stroming mee te doen, het is ook totaal onze insteek niet. Wijn is te mooi om naar binnen te slobberen. Maar ja, dat is mijn mening en Marcel vindt dat ik al te vaak een mening heb 🙂  In ieder geval, daarom ‘Society Wijn Shop”! Niet perse duur! Maar zeker niet goedkoop, daar ben ik eerlijk in. Maar is het niet zo dat kwaliteit nu eenmaal geld kost? Een omzichtig behandeld druifje met liefde en aandacht, heeft meer tijd (= geld) nodig dan een droeve druif waar nooit iemand naar omgekeken heeft, die met zijn worteltjes in een dode bodem staat om uiteindelijk zielloos in de grote wijnplas ten onder te gaan. Dat wil je toch niet eens drinken!

Het weekeindemenu
Wij eten dit weekeinde met vrienden buiten en dat gaat – de wijnbeschrijvingen vind je onderaan dit artikel – als volgt:

Gemarineerde Schotse Zalm met Erre Rueda
Quiche Lorraine met Stories Swartland
Aardbeien met pepersaus en Moelleux Gascogne

Voorgerecht

Voor dit gerecht heb je een mooie rug verse zalm nodig met vel die je achtereenvolgens insmeert met grove Hollandse mosterd, zeezout, suiker en veel verse dille. Afdekken met plastic folie. Hierboven op leg je iets zwaars zodat er druk op de zalm komt. Zet hem een nacht in de koelkast. De volgende dag zijn de smaken in de zalm getrokken en voordat jullie aan tafel gaan, snijd je met een zalmmes mooie dunne plakken van de zalm. Lekker brood en olie staan natuurlijk al op tafel! Feestje op zich.

Hoofdgerecht

Quiche Lorraine, recept uit de Allerhande. Daarbij een grote schaal sla aangemaakt met een Franse Dressing. De dressing maak je als volgt: Neem 3 delen fantastische olijfolie, 1 deel witte wijnazijn. In de azijn snipper je een sjalotje en los je al kloppend zout, peper, drupje worchestersaus, mosterd en suiker op. Bij deze massa giet je – kloppen kloppen kloppen – met een dun straaltje de olie. Aan het einde voeg je een handvol gesnipperde bieslook toe. De sla kun je direct aanmaken.

Meyer Lemon Mousse Cake 019 edited2Nagerecht

Verse aardbeien met groene pepersaus. Koop een pond aardbeien en maak de saus als volgt: Je hebt nodig, 1 lepel verse halfgerijpte peperkorrels, 50 gram boter, 100 gram suiker, scheutje Cointreau, scheutje crème de cassis, sap van 3 sinaasappelen. Boter in koekenpan met dikke bodem. Zachtjes laten smelten. Suiker toevoegen en laten karamelliseren. Sinaasappelsap er bij doen (kijk uit voor heet spetterende brei!). Dit laat je inkoken. Dan voeg je de aardbeien toe en een scheut Crème de Cassis. Flambeer het gerecht tot slot met de Cointreau.
De aardbeien  verdeel je over een bolletje roomijs in een diep bord. Echt ontzettend lekker.

Over de wijnen!

De Erre is een wijn van verdejo druiven uit Rueda, Spanje! Deze Verdejo van bodega Herrera komt uitsluitend uit de provincie Segovia rond de dorpen Nieva, Aldeanueva, Santiuste Moral en San Juan Bautist. 70% van de wijngaarden zijn ouder dan 15 jaar en maar liefst 30% ouder dan 60 jaar. Heel veel kracht en wijsheid in deze druiven!  Een zeer geconcentreerde wijn met prachtige zuren. Niet van dat agressieve!

De Stories uit Swartland, Zuid-Afrika is een briljante gekke wijn van shiraz, pinotage en grenache is verwerkt. 52 % shiraz, 42% pinotage, 6% grenache voor de accuratesse! Chocolade, rood fruit, zwart fruit en rokerigheid vechten met zijn allen een robbertje om vooraan te staan. Lekker bij die nonchalante taart die je gebakken hebt.

De moelleux wijn komt uit de Gascogne, Frankrijk en is van Domaine Horgelus. Le Bal des papillons. 100 % gros manseng! De wijn is zo gemaakt dat je deze zelfs als aperitief kunt schenken! Met andere woorden, zoet en zuur gaan hier met elkaar de strijd aan en leveren samen tonen van geel fruit, ananas en perziken een mildzoete wijn! Een uitkomst bij deze peperbeien!

Erre: € 10,75
Stories: € 7,=
Moelleux: € 10,75