Bourgogne 2014, ga je voor wit of rood?

Bourgogne 2014, ga je voor wit of rood?

Bourgogne 2014

Of je nu van Bordeaux of van Bourgogne houdt, misschien meer gecharmeerd bent van Zuid-Amerikaanse wijnen, of stapelverliefd op de beauties van Zuid-Afrika, het is altijd leuk om de mening van een echte wijnmaker te lezen. Zo ben ik persoonlijk niet perse een fan van Bourgogne, misschien omdat wat ik zo lekker vind, budgettair gezien niet altijd haalbaar is  🙂

La Romanée-Conti

Neem nou de wijnen uit het hart van de Cote d’Or. De wijnen van La Romanée-Conti bijvoorbeeld. Ik droom er van om dat nog eens te kunnen proeven, gewoon onbaatzuchtig in het glas te gieten en dan glimlachend achter over te leunen met het glas nonchalant in de hand. Ach ja, een mens moet altijd dromen hebben toch?

Bourgogne 2014Maar over DRC gesproken, onlangs was mijnheer Villaine op bezoek in Engeland en gaf daar zijn mening over het lastige jaar Bourgogne 2014. Terroir expressief noemt hij de stijl van deze wijnen. Waarbij rijpheid voorop staat, maar geen overrijpheid! Een belangrijk verschil met 2009 en 2015, waar de druiven bijna rozijnen werden. De goede fenolische rijpheid van 2014druiven geeft de wijn een machtige rijpe kracht.

Bourgogne 2014 in de boeken

Tja, 2014 is in alle opzichten een moeilijk “weer” jaar! Na een een aangename, droge start van de lente, slaan de goden met hagelstormen (Côte de Beaune), maar ook met een hittegolf de hoop op gezond fruit de bodem in! Aan wijnranken waar het blad vernietigd is door hagelstenen leggen veel druiven het loodje in de brandende zon. Op 19 september raast er een laatste storm door de wijngaarden! Uiteindelijk is de hele oogst eind september binnen.
Een verrassing: verbluffend gezond fruit, dikschillerig met opmerkelijk veel kleur.

Men zegt dat 2014 een historisch goed jaar is voor de witte Bourgognes, maar zo te horen, luisterend naar Albert Villaine mogen we toch de rode uit deze Bourgognejaargang zeker niet vergeten. Dus spaar ik maar dapper verder.

Bourgognerood