Weiß burgunder! Weisser Burgunder. Pinot Bianco

Uit het druivenkabinet: Pinot Blanc

Weißburgunder! Weisser Burgunder. Pinot Bianco. Pinot Blanc. Clevner in de Alsace. Allemaal goed, en er zijn er nog meer!
Wat niet goed is, dat is auxerrois, knipperlé, melon of savagnin blanc.alto adige

 In 1868 ontdekt de Franse Victor Pulliat dat er echt wel twee verschillende varianten zijn: én de chardonnay én de pinot blanc. Aan grote waarschijnlijkheid grenzend is de druif een mutatie van de pinot gris. In ieder geval: hij bestaat! En wijn van deze witte pinot vinden we in verschillende stijlen, maten en prijzen.

De Alsace staat bekend om lekkere, frisse Pinot Blanc met tonen van boomgaardfruit zoals peer! Een werkpaard, zegt Wine Grapes! Ze behoren hier niet tot de zogenaamde cépage noble. Dat houdt in dat je ze niet op één van de 51 Grand Crus tegen zult komen. Simpelweg omdat deze nederige druif daar niet verbouwd mag worden.
Weißburgunder of Weisser Burgunder! Zo wordt de druif in Duitsland en Oostenrijk genoemd. De druif is hier zeker belangrijk. Hij staat op de vijfde plaats van meest verbouwde druiven van Duitsland.

In Oostenrijk verbouwt men hem ook graag. Langs de Neusiedlersee mag hij ‘nobel’ rotten! Hier door kunnen  de meest goddelijke wijnen gemaakt worden. De bodem  op de heuvelrug van de Leithaberg  hier, bevat graniet, leisteen, kalk en prehistorische rots. “Vitaminen voor de druivenstok!”

Tschida in het Burgenland, één van de beste wijnmakers daar, gebruikt de weissburgunder in een Spätlese blend. Er ontstaat een wijn met een suikergehalte van 84,8 per liter, maar perfect in balans door aanwezige zuren! Appel, thijm, kruidig en sappig.

Ook aan Amerikaanse zijde heeft deze pinot inmiddels ‘voeten’ in de aarde gekregen. Met name in Canada schijnt the Okanagan Valley een perfecte plek voor deze druif te worden. Bijkomend voordeel hier is druifs winterharde karakter.

Wij proefden gisteren de Pinot Bianco van Niedermayr uit Alto Adige!

Druiven voor deze wijn worden geoogst van de Hof zu Pramol wijngaard, in de provincie Bolzano van Alto Adige. De wijn wordt gefermenteerd en gerijpt in roestvrij staal. Fris en droog. Lekker in balans. Perfect bij onze gegrilde zalmfilet met sla!