Welke druif stoppen we in de port?

fietsEen interessant hoeveelheid aan druivenrassen telt de Douro. Verschillende rassen voor rood en wit. Maar daarom ook: port is een mengwijn. Een versterkte mengwijn. In verband met de uiteenlopende bodemsoorten, de verschillende hoogteligging van de wijngaarden, microklimaten die elkaars gelijke niet zijn, kan men hier nauwelijks volstaan met het verbouwen van slechts één of twee  druivenrassen.

De wijngaarden worden vaak als terrassen aangelegd. Hiermee gaat men het wegspoelen van de aarde tegen. Bovendien wordt de wijngaard hier toegankelijker door gemaakt. Vroeger waren deze terrassen smal, maar tegenwoordig zijn ze verbreed. Zelfs kleine machines kunnen er tussen door manoeuvreren. Over de stenige bodem.

Leisteen is een heel oud gesteente. Leisteen tref je veel aan langs de Douro in het portgebied. De wortels van de druivenstok moeten hier diep in doordringen, om zichzelf te verankeren. Leisteen levert goede wijn op. Hier en daar dringt ook het graniet de leisteen in. (In minder gunstige situatie  is de bodem totaal graniet.)
De bodem is goed water doorlaatbaar. Een bijkomend voordeel is dat het leisteen de warmte opslaat om deze ‘s nachts terug te geven aan de druivenstokken.

Grote temperatuurwisselingen zowel in de zomer als in de winter! Tegen de berghellingen aan kan het wel 45º C worden, om in de winter moeiteloos terug te zakken tot onder de 0!. Regen valt in de periode van oktober tot april. Het meeste aan de kant van de Atlantische Oceaan tot wel 1200 mm in Oporto de minste regen tegen de grens van Spanje aan. Zo’n 400 mm.

Er bestaan lijsten van druivenrassen geschikt voor de productie van port. Onderverdeeld in aanbevolen rassen voor de beste kwaliteit, toegestane rassen, tijdelijk toegestane rassen en verboden rassen. Enkele voeren de boventoon. Zoals de tinta roriz, touriga nacional, de touriga franca, tinta barroca, tinita cão, de bastardo, de donzelinho branco, de gouveio, rabigato voor wit, de esgano cão en de malvasia fina.

Vijf belangrijke druivenrassen
De tinta roriz is de plaatselijke naam in de Douro voor de vroegrijpende Spaanse tempranillo. De druif heeft een dikke schil. Zijn kracht ligt in een diepe kleur die hij heel lang vast kan houden. Hij brengt fruit mee, geur en veel tannine maar niet zoveel zuren.  Hij staat op de tweede plaats wat aanplant  betreft. In de wijnen van de Douro zowel voor de port als de gewone wijnen. Touriga nacional is een echte Portugees. Het is een van de belangrijkste druiven in kwaliteits-port. Veel opbrengst per stok. Alles is veel! Tannine, kleur, suikergehalte.   De touriga franca is ook blauw. Een Portugees druivenras dat geschikt is in hete regio’s veel tannines en goede zuren. Voor de koelere streken zijn de tinta barroca – vroeger de ‘grote zwarte’ genoemd –  en de tinto cão, een heel oud Portugees druivenras,  geschikt.

Smaak van Wijn organiseert meerdere proeverijen in Soest dit jaar. Uiteraard met het oog op de komende winter – lekkere kazen en chocoladeletters 🙂 – ook een PortProeverij. Daarnaast melden we graag  de krenten uit de pap zoals de portproeverij  bij Eetvilla van den Brink in Soest, als Gommers Wijnhandel Fonseca naar Nederland haalt.

Altijd al willen weten of dat gestamp met blote voeten in de druiven goed is voor de kwaliteit. Grijp nu je kans, op dinsdagavond 17 september komt de verkoopdirecteur van het huis Fonseca langs om on alles te vertellen over port en natuurlijk gaan we ook vele portwijnen ( en begeleidende hapjes ) proeven.

Plaats van handeling: Eetvilla van den Brink in Soest
Kosten: € 15,00 per persoon.

Voor meer info of aanmelden bel (035 6021557) of mail naar [email protected]