Wenen Wachau Weinviertel

Wenen Wachau Weinviertel

Uit het Archief van:

Terwijl ik de laatste les van de basiscursus aan het voorbereiden ben voor vanavond, waarbij we onder andere Oostenrijk aan doen, komt dit artikel naar boven.

Mei 2014: In het voorjaar stond Wenen op het programma. In het kader van de culturele, maar vooral ook van de vineuze ontwikkeling. Een prachtige stad. Een centrifugale kracht te midden van de wijnstreken die groter en kwalitatief steeds beter worden.

Ten noorden en noord-oosten Weinviertel, ten zuid-oosten Carnuntum, ten zuiden Thermenregion, Wachau in het westen,  in het uiterste noord-westelijke punt Krems- en Kamptal. Das Tal, het woord zegt het al, zelfs iemand die totaal geen Duits spreekt kan het vertalen in het dal, of te wel meer ‘wijnachtig’ de vallei.

Kamptal
Ongeveer 4000 ha aan wijngaarden telt de DAC* Kamptal. Niet langs de rivier de Donau, die hier niet ver vandaan verwijderd is overigens, maar het is een dal uitgesleten door de rivier de Kamp. Met als ‘flaggschiff’ de druiven riesling en grüner veltliner!

Net zoals overal is de terroirgedachte, de relatie van bodem – druif – klimaat ook hier de oorzaak van de kracht van de wijnen. Drie grondsoorten liggen hier aan ten grondslag. Leisteen op de hellingen, löss en leem meer naar de vlakte.

Typisch voor deze vallei op zo’n 200 tot 300 meter hoogte liggend, zijn warme dagen en koele nachten in de zomer, gevolgd door lange zonnige herfstmaanden. Deze contrasterende omstandigheden geven de Kamptal wijnen hun onvergelijkbaar, kristalheldere, minerale karakter. Iedere warme, hete dag wordt gevolgd door een koele nacht. Uitgangspunt voor finesse.  De warme herfstmaanden dragen bij aan een totale fysiologische rijping van de druiven. Heel belangrijk!

Een van de bekendste wijngaarden ligt bij Zöbing: Heiligenstein, een bergkam van de Manhartsberg. Al sinds de middeleeuwen worden de uitlopers van deze 360 meter hoge heuvel gebruikt voor de wijnbouw. Hellenstein werd hij vroeger genoemd, vanwege de brandende zon die hier ‘duivels’ op schijnt.

Dat men hier alles doet voor de wijn, moge duidelijk zijn. Van wijnwandelen bij nacht tot aan de ‘Weinweg Langenlois’ – de verscheidenheid is enorm. De zuidelijke Kamptalweg door het Waldviertel is bijzonder! Je kunt hier 110 km lengte aan fietspaden afrazen. De rivier de Kamp bijna continu in het zicht. Fenomenaal gevoel van vrijheid!

Gruner VeltlinerIn de glazen
1. de Grüner Veltliner van Steininger uit het Kamptal. Karl, Brigitta, Eva, Anna en Lisa! Een oude wijnbouwfamilie die in het verbouwen van de druiven en het maken van de wijn een fascinerende manier van leven heeft gevonden. Wij gaan op zoek naar het peperige karaktertje van deze krachtpatser. Rijp en vol met fijne zuren. Het fruit is dominant, maar verfijnd aanwezig. Een hap wijn in je mond! Een ondeugend glas. (De Wijnkring.)

2. Daarnaast de Grüner Veltliner van Pfaffl uit Weinviertel. Weinviertel is tegenwoordig het grootste Oostenrijkse wijngebied met een oppervlakte van nu ruim 13.000 hectare aan wijngaarden. Ook hier is het succes te danken aan Grüner Veltliner (Pfefferl) en de typische herkomst van DAC* Weinviertel en DAC* Weinviertel Reserve wijnen.
Een zonder houtsnipper opgevoede GV, met een frisse, fruitige smaak. Als aperitief uitstekend, maar ook de traditionele echte Wiener Schnitzel is hier uitstekend bij. (Studio Smaak van Wijn.)

Moeilijk kiezen hoor 🙂

*DAC = Districtus Austriae Controllatus