International Wine Varietal Days

Wereldwijd ‘cabernet’ Day!

Wel, wij wisten het niet, of waren het vergeten. Niet meegekregen in ieder geval! Wist jij het? ‘International Cabernet Sauvignon Day is celebrated on August 30 of each year’. In 2010 begon Rick Bakas hier voor de eerste keer mee.

IMG_2850Toch schijnt het een ‘wereldwijn’ fenomeen te zijn geworden. En als we het moeten geloven zullen veel mensen  het glas heffen, gevuld met deze rode duivel 🙂
Wist je dat cabernet sauvignon ontstaan is uit – inderdaad ja – sauvignon blanc en cabernet franc. Ergens in de 17de eeuw. Hij stoomde direct op naar Bordeaux om zich daar voorgoed te settelen op – in ieder geval – de zogenoemde left bank.

In mei dit jaar zijn voor het eerst de Cabernet Sauvignon Masters gehouden in London! Een imponerende rij van juryleden kwam bij elkaar om maar liefst 200 cabernets onder de loep te houden! Wat reacties:

“Cabernet is one of the great grapes of the world and you can see why it’s planted everywhere as it delivers on many different levels. We haven’t had too many howlers, thankfully,” quipped Payne. “Caberent Sauvignon proved that it is able to deliver value for money. Producers across the world are stepping up their game and the hit rate in the competition was very good,” added Hugo Rose MW of the Wine Investment Association.”

Het is de meest verbouwde blauwe druif ter wereld. Hij verstootte de Spaanse Airen. 25 % van alle wijngaarden in Californië is bedekt met cabernet sauvignon. De prijzige wijnen uit Médoc zijn ieder natuurlijk  bekend, maar ook Californië loopt aardig in (of uit) de pas.

loireLangs de Loire kunnen ze prachtig wijnwerk met cabernet kunnen afleveren. Pak de fiets en peddel langs de wijngaarden in het ‘middenstuk’. Bij Saumur verbouwen ze al cabernet. Zachte fluwelen wijn door een rijping op kleine eikenhouten vaten. Bourgeuil, Chinon en Saint–Nicolas-de-Bourgeuil zijn dé plaatsen die altijd in een adem genoemd worden, als er over cabernet franc gesproken wordt. De laatste is de kleinste. Op een bodem van zand en kiezel, op een ondergrond van kalk –  paraderen hier op vrijwel elke te benutten centimeter wijnstokken met de naam cabernet franc. De meest tanninerijke wijnen van de Loire komen hier vandaan. De lichtste komen uit Saint-Nicolas. De krachtigste uit Bourgeuil.

Domaine Druet is beroemd om zijn krachtige complexe wijnen. Om zo te worden als deze, moeten ze lang rijpen op de barrique. Jacques Druet
Als wijnbouwer weet hij als geen ander door lage rendementen, rijpe oogsten en zijn fantastische koude kelders wijnen te maken die hun gelijkenis niet hebben in Bourgeuil: briljante, diepe kleur met concentratie en complexiteit. Hij leerde het vak in de Bourgogne en vestigde zich nadien in Bourgeuil.

loire brugMocht je hier net zoals wij op je fietsje rondtrappen, dan zul je je ogen uitkijken, niet alleen onder de indruk van de wijngaarden maar ook doordat het landschap bezaaid is met vele kastelen en de in het oog springende huizen, uitgehouwen in de ‘tuffeau’.  Het zachte kalksteen.

Cabernet  franc in het kort: Vroegrijp en daarom dus geschikt voor de wat koelere streken zoals de Loire.  In verhouding tannine en zuur is hij minder tannineus dan zijn kind de cabernet sauvignon, met iets meer zuren. Beroemd uit de Bordeaux is Cheval Blanc uit Saint Emilion, ook op een bodem van kalksteen. met fantastische cabernet – merlot wijnen.

De vraag voor het zomerwijnspel vandaag is als volgt: In Saint-Émilion ligt Cheval Blanc! Met wijngaarden op een bodem van kalksteen! Welke van de twee cabernets: franc of sauvignon, tref je hier het meeste aan? De eerste letter van de toevoeging heb je nodig voor de uiteindelijk te vormen zin.