When wine meets whiskey!

When wine meets whiskey!

Grap of trendsettend?

Dat eikenhout en wijn een goed huwelijk zijn, moge bewezen zijn. Maar wijn in de whiskey? In 2008 onderging een Australische wijn zijn whiskey doop! Het was de Southern Belle Shiraz, die voordat ze gebotteld werd, zo’n 18 maanden in Kentucky whiskey vaten had gerijpt! Die daarvoor maar liefst zo’n 20 jaar bewoond waren door whiskey! Inderdaad, a new Kentucky and Australia blend! Het bleek een bijzondere wijn!

Afgelopen week was de lancering van een dergelijke wijn in Nederland. De Jacob’s Creek Double Barrel! Dit keer was de finish Iers! Lees hier over dit bijzondere experiment:

Amsterdam, 5 oktober 2015

Nederland valt de eer te beurt om als een van de weinige landen buiten Australië Jacob’s Creek Double Barrel te lanceren. Onder begeleiding van Brand Ambassador Jim Robertson proefde eergisteren een select gezelschap wijnjournalisten de unieke wijn en zij waren onverdeeld positief.

Australië’s bekendste wijn criticus James Halliday gaf de 2013 Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 92 van de 100 punten: “De invloed van het whiskyvat lijkt sterker hier dan het deed op de eerste ’12 release. Het biedt een aanzienlijke portie zwarte bessen, met een romige gladde textuur. De wijn heeft een warme, vloeiende smaak met een indrukwekkend lange afdronk. Er bestaat geen twijfel over de hoge kwaliteit van het fruit en de vakkundigheid van de wijnmakers.”

Over Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon

De wijnmakers van Jacob’s Creek Double Barrel kwamen op het idee door naar andere branches te kijken. Whiskystokers maken immers al veel langer gebruik van onder andere portvaten. Dit bracht de innovatieve wijnmakers van Jacob’s Creek op het idee om het tegenovergestelde te doen; wijn rijpen op oude whiskyvaten. Het team van Jacob’s Creek heeft deze eigen “double barrel” techniek toegepast op de premium rode wijnen uit de vooraanstaande regio Coonawarra.  Na fermentatie en 18 maanden rijping in traditionele Franse of Amerikaanse eiken wijnvaten, wordt de wijn overgeschonken in Ierse whiskyvaten, waar het nog 4 tot 6 weken op moet rijpen.

“Het rijpen op whiskyvaten heeft niet als doel de wijn een whiskysmaak smaak te geven”, laat Brand Ambassador Jim Robertson duidelijk weten. “De whiskyvaten komen helemaal gedroogd bij ons binnen en transformeren de wijn in een paar weken tot een volwassen, ronde en zeer complexe rode wijn. Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon is dan ook heerlijk bij geroosterde lamsrack of gegrilde aubergine.”

Verschil in whiskyvaten

Het ontwikkelen van een bijzondere wijn als Jacob’s Creek Double Barrel heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. Zo’n twee jaar experimenteerden de wijnmakers van Jacob’s Creek met verschillende whiskyvaten voordat ze met zekerheid konden vaststellen welk type het meest geschikt was voor dit doeleinde. Uiteindelijk moesten ze de conclusie trekken dat verschillende wijnen verschillende whiskyvaten nodig hebben. Zo ontwikkelt de cabernet sauvignon zich het beste op Ierse whiskyvaten, maar ontwikkelt een syrah zich beter op Schots hout.

blogpost-de-wijncoach