Wielrennen inspireert tot najaarsklassiekers

Wielrennen inspireert tot najaarsklassiekers

wielrennenWielrennen levert spektakel op

Wielerrondes als de Giro, de Tour, de Vuelta zijn interessant om te volgen op de tv. Niet alleen is de onderlinge strijd boeiend, maar je kunt je ook zo verlekkeren aan het prachtige landschap waar de renners door heen flitsen. Wielrennen is natuurlijk niet alleen voor mannen weggelegd, ook vrouwen staan hun ‘mannetje’ op de fiets. (Wat een bizarre uitdrukking trouwens 🙂 )

Wielerklassiekers

De Nederlandse Anna van der Breggen won dit seizoen voor de vijfde keer de Waalse Pijl en Annemiek van Vleuten Luik-Bastenaken-Luik. Helaas staan deze vrouwenklassiekers van het wielrennen komend seizoen niet meer op de kalender van de Worldtour. Wat weer te maken heeft met tv-zendtijd. Geld dus.
Maar over landschap gesproken. De Giro vandaag speelt zich af aan de oostkant van de Apennijnen en daar zijn meer dan voldoende wijngaarden te vinden. L’Aquila , waar het wielrennen vandaag eindigt, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. We bevinden ons dan in het wijngebied Abruzzen.

WielrennenMontepulciano d’Abruzzo

Het land van de druif montepulciano! Nee, verwar deze niet met de wijn die ze ‘Vino nobile di Montepulciano’ noemen. Dat is de edele wijn uit het oude stadje Montepulciano. Sinds 1980 DOCG erkend, gemaakt van tenminste 70% sangiovese die ze hier voor het gemak prugnolo gentile noemen. Zo kent sangiovese vele synoniemen.

Wijnrondes

De bovengenoemde tours hebben bij Studio SmaakvanWijn ook een plekje veroverd. Nee, we fietsen ze niet na, maar we gaan proeftechnisch wel door de wijngebieden. In het najaar staan er maar liefst drie op het programma. De Ronde van Koude Wereld voert door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland o.a. De Spaanse Vuelta duurt bij ons twee avonden, Spanje daarbij  in twee delen gesplitst. De Giro gaat in drie stappen van zuid naar noord door Italië heen. Gisteren hebben we onze voorjaarsklassieker afgesloten. In stijl met Vin Santo.