wijdverspreid, heerlijk bij het lam

wijdverspreid, heerlijk bij het lam

Spätburgunder of pinot noir

Inderdaad, de pinot noir druif. Ook bekend onder de naam spätburgunder, blauer burgunder, blauburgunder en pinot nero en zelfs schwarzburgunder. Zo maar wat synoniemen die in verschillende landen op de aarde gebruikt worden voor dit nobele druifje. Van Frankrijk tot Argentinië vind je hem terug. Maar het meest verbouwd wordt hij in Frankrijk, de Verenigde Staten en in Duitsland.

Veelzijdigheid

Bij onze oosterburen is het de meest aangeplante blauwe druif van het land. De druif wordt met name voor droge rode wijn gebruikt, maar is natuurlijk ook een niet te ontberen variëteit voor mousserende wijnen. Of dat nou in Franciacorte, Rheinhessen of vooruit in de Champagne is. Hij bewijst zijn kracht en zijn importantie. Een karaktervolle wijn, vol en fluwelig met een zacht fruitig aroma. Overigens is de Blanc de Noir versie (druiven die direct geperst worden voordat de fermentatie is begonnen) van de pinot ook niet te versmaden. Zo lekker fris fruitig. Er zijn meerdere stijlen in het spectrum van deze druif te vinden. De Blanc de Noir noemde ik al, net als de mousserende wijn. Er is ook Rosé van de pinot te maken. Bijvoorbeeld die heerlijke Weissherbst van de Ihringer Fohrenberg (Weingut Faber).

wijnspijsblog

Klassiek of modern

Waar we vroeger standaard over een ‘steeltjeswijn’ spraken als het over een PN wijn ging, kan dat nu soms verwarrend zijn. Let op 🙂 De activiteiten van de wijnboeren, die volledig gericht zijn op hoge kwaliteit, hebben ertoe geleid dat vandaag naast de traditionele Pinot Noir / Spätburgunder een moderne versie wordt geperst. Voor de klassieke lijn worden zeer rijpe druiven gebruikt, wat resulteert in een vrij milde, tannine-arme wijn met weinig kleurintensiteit. Opgevoed in barriques, het eikenhouten vat waarvan het hout een smaak afgeeft die doet denken aan vanille en kaneel. De moderne wijnen daarentegen hebben een intensere kleur, hebben meer tannine en minder zuur en worden meestal maar kort bewaard in kleinere eikenhouten vaten. Tja, de wijnwereld blijft constant in  beweging.

Wijnspijs combinatie

Pinot Noir of Spätburgunder kan daardoor dus ook meerdere hapjes en gerechten begeleiden. Is de wijn nog jong, dan is hij vaak gekenmerkt door een smaak die doet denken aan donker fruit zoals bramen, kersen en krenten. Oudere wijnen worden meer gedomineerd door een smaak die doet denken aan noten met een delicate bittere toon.  De rode wijn, op een temperatuur tussen 16 en 18°C, is heerlijk bij een stevig stuk rundvlees uit de oven, wild als hertfilet of hazenrug of een goed opgebouwd kaasplankje. Ook kalfsbiefstuk met paddenstoelen passen goed bij de wijn. Verder is de eend bij ons ook favoriet. Een gebakken tamme eendenborst, met een saus van kersen.  (Vergeet voor het bakken niet de zijde met de vetlaag goed ruitvormig maar niet te diep in te snijden!)

vanille

Lamskoteletten

Tot slot de lamskoteletjes! Vaak wordt hier een Médoc of van de andere oever een Saint-Emilion bij aangeraden. Weet wel dat een Spätburgunder met houtopvoeding ook een hele elegante match kan zijn! Bijvoorbeeld de Barrique van de Hackenheimer Kirchberg uit Rheinhessen. Een mooi en makkelijk recept vond ik voor je op de site van “Eten is genieten”.