Wijn en chocolade event!

Wijn en chocolade event!

wijn en chocoladeWijn en chocolade

Dat kan toch niet, hoor ik je denken wijn en chocolade? Ja misschien de zoete wijnen, port of de vin doux naturel types. Maar krachtig of fris rood? Goed, het is niet makkelijk om je daar een voorstelling bij te maken, maar het kan heel lekker zijn. Want er zijn veel meer mogelijke chococombies onder de zon!

Chocolate Block

Wat doe je met wijn en chocolade? Ken je de Chocolate Block?  Het chocolade aroma  meent men te proeven in deze icoonwijn uit Franschhoek. Een blend van syrah, grenache, cabernet sauvignon, cinsault en een heel klein beetje viognier voor de delicate touch! De wijn wordt gemaakt door Boekhoutskloof. De naam van de wijn alleen al – The Chocolate Block –  maakt volgens chocoladefoodies een intiemer huwelijk niet mogelijk.

Is het niet een beetje onzinnig om zo’n bijzondere, rode wijn bloot te stellen aan chocolade? Want wat doet chocolade met je mond? Het stukadoort al je smaakpapillen vol met een plakkerige brei waardoor er een filmende laag in je mond ontstaat. Geen drank, ook geen wijn nee, komt daar nog voorbij! Ook de Chocolate Block uit Paarl niet.
Waar komen die chocoladetonen  in een wijn eigenlijk vandaan? Waar komt cacao – de grondstof – van chocolade eigenlijk vandaan?

Cacao

Cacao komt van de cacaoboom die  we vinden in  landen met een tropisch klimaat. Midden- en Zuid-Amerika bijvoorbeeld, West-Indië ook. Denk ook aan Ivoorkust of Ghana. Het woord cacao komt uit de taal der Azteken. Een Indiaanse cultuur uit Mexico. Een van hun goden heeft de cacaoboon meegebracht uit het verloren paradijs. Als de cacaoboom gaat bloeien, gebeurt dit direct aan de stam. Stampoetsen zoals we dat in de wijnbouw kennen lijkt  in dit geval niet verstandig. Na de bloesems vormen zich namelijk op een gegeven moment  daar de vruchtkolven met 30 tot 40 eivormige zaden, die later de cacaobonen zullen worden. Met vervaarlijke kapmessen oogst men de bonen. De roodbruine kolven worden geopend en de – let op –  witte zaden worden er uit gehaald. Na een heel technisch procedé zijn de zaden gedroogd, hard en  bruin en kunnen ze in balen verhandeld en verscheept worden.  Als voorstadium van chocolade zou je kunnen zeggen. In het land waar de fabriek staat wordt er uiteindelijk chocolade van gemaakt.

chocolade-2Theobromine

Er is donkere chocolade die uit cacaomasssa, cacaoboter en suiker bestaat. Maakt men melkchocolade dan wordt er melkpoeder aan toegevoegd. Witte chocolade bestaat alleen  uit  cacaoboter met toegevoegd suiker en melkpoeder. In chocolade vind je een bepaalde stof: theobromine die dezelfde werking heeft als cafeïne.   Tijdens het roosterproces van de cacaobonen op hun weg naar de verwording van cacao, ontstaat het specifieke chocolade-aroma. Hier zijn meer dan 550 componenten  voor verantwoordelijk. De zogenaamde pyrazines voor roostergeuren. In de wijn vaak het gevolg van een lagering in sterk gebrande eikenhouten vaten. Het aroma komt pas na enkele jaren rijping tot uiting. Veelvuldig te ruiken  in Pomerols en Saint-Emilions. Ook in de wijnen van de Côte de Nuits.

Chocolade in de wijn

Chocolade tonen kun je dus waarnemen bij wijn die geruime tijd op getoaste eikenhouten vaten heeft gelegen. En kijk je naar wijnmakersnotitie van de Chocolate Block dan lees je dit: “The wine matures in 2nd and 3rd filled French oak barrels for 18 months before it gets a light egg-white fining. 1432 barriques were selected for this wine!” Okay, geen twijfel chocolade-aroma, gebrande koffie, zeker. Maar ook frisheid, kruiden, pruimen en rode bessen. Ruim 14 % alcohol en 3,3 gram suiker  per liter. Fantastische wijn – maar niet bij chocolade! Of toch?

wijn en chocoladeWijn en chocolade

Wat voor zoetekauwen, chocoladeaddicts, en toetjeslovers? Chocoladetoetjes en -taarten passen bij een glas Banyuls of PX. Nippend aan je glas komen er dan onverwachte en onweerstaanbare smaken naar boven.  Maar niet alleen PX of Banyuls kan bij wijn! Ben je nieuwsgierig geworden? Er zijn ook mogelijkheden voor krachtige wijnen, voor zwoele wijnen, voor bruisende wijnen! Wil je meer weten? Ga dan in januari, maart of september met ons op  wijn en chocolade -ontdekkingsreis! Ik verzeker je, er gaat een wereld voor je open!

Vrijdag 24 maart om 20.00 uur
Vrijdag 29 september 2017

Prijs pp – € 27,50

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren