Wijn en pannenkoeken

Wijn en pannenkoeken

Verjaardagen, altijd leuk om te vieren. Soms weet je niet wat je zult doen. Gewoon een bakje koffie met taart, een gezellig borreltje of toch nog iets uitgebreider? Of lekker helemaal niet. Overslaan. Tja, ook een goed plan.  Wij hadden gisteren een jarige Job in de familie, nee niet in ons gezin, wel aan de ‘Kolkenkant’. Opgetogen op weg naar een pannenkoekenrestaurant. Een leuk idee. En makkelijk als de weegschaal al de andere kant opslaat 🙂

Aan tafel

Aan de kakelende tafel nam de bediening het heft in handen en noteerde op een speelse manier vlot en vakkundig de bestelling zonder een enkele fout. Chapeau. De keuze op de kaart was zeer ruim, dus voor iedereen wel een favoriet. Deze verscheidenheid aan gebakken beslag arriveerde na zekere tijd en het smaakte uitstekend. Niets mis mee. Unanieme tevredenheid.

Wilt u wat drinken?

Maar tja, zo lekker als de maaltijd was, toch ontbrak er mijns inziens wel iets aan. De wijn!
Heus, ik begrijp dat een pannenkoekenrestaurant geen uitgebreide wijnkaart voert. Het andere uiterste: slechts één witte wijn schenken, daar kan ik niet bij. Wijnspijs is inderdaad helemaal mijn stokpaardje. Ik wil echter absoluut niet eigenwijs overkomen. Helaas het glas dat ik kreeg, oh wat had ik spijt dat ik dat besteld had.
Ik drink wijn namelijk niet omdat ik dorst heb, maar omdat ik het lekker vind. Soms heeft een wijn een gerecht nodig om uit te blinken. Dat is waar. Een rode wijn met tannine maar wel boordevol aroma en body, kan bij een goed gebakken entrecote helemaal opfleuren. De korst aan de buitenkant versmelt met het looizuur. Zo komt de wijn zachter over in de mond. En zo kan een Spätburgunder, zoals die van Faber (Baden) of van Bernhard (Rheinhessen) het wonderwel doen, lichtgekoeld, maar niet koud (!) bij een visgerecht. Simpelweg omdat het looizuur hier niet de hoofdrol speelt.

Barrique

Even terzijde, maar leuk om te weten: Weingut Faber zet Pinot Noir op het etiket als de wijn een geruime tijd de barrique heeft mogen zien aan de binnenkant. Anders wordt het een Spätburgunder.

Ik wil graag kiezen!

Goed, terug naar de pannenkoek. Een heerlijke kaaspannenkoek. Dat moet gezegd worden! Maar de wijn, ai wat een teleurstelling. Klinkt misschien gek, maar ik verheug me altijd op de wijn die komen gaat! Tja, ik had het kunnen weten, een smakeloze strogele chardonnay-achtige wijn, waarvan het me niet zal verbazen als de inkoop rond de € 2, of € 3, zal liggen. Waarom zo’n gemiste kans? Er zijn zoveel wel smakelijke wijnen, die zich prijstechnisch ook niet de markt uit prijzen. Geef de gast toch een kleine keuze tussen bijvoorbeeld een frisse en een rijpe wijn. Zeker weten dat de wijnomzet omhoog zal gaan. Daar doe je ongetwijfeld goede zaken mee.