Wijn en spijs, zonder opsmuk!

Wijn en spijs, zonder opsmuk!

Daar gaan we voor in 2016!

In een van de boeken van Ottolenghi las ik eens het volgende: “We zijn dol op echt eten, onaangetast en onopgesmukt.” Verder op “ Versieringen en fantasierijke garneringen zijn onderhevig aan modes die komen en gaan.”

Het is waar! Echt eten is geweldig. Bovendien veel minder ingewikkeld om op tafel te zetten dan liflafjes met uitgebreide, ingewikkelde, gekunstelde handelingen.

Eetfilosofie

Bovenal veel makkelijker om met een fijne echte wijn te matchen!
Dus daar gaan we voor in 2016! Koken moet een deel van het echte leven worden, dat is de eetfilosofie van Otto Lenghi en Sami Tamimi. Niet alleen weggelegd voor de superkoks en -kinnen, Hollandse Bakkers of chefs.

Als je je zelf al een goed voornemen had opgelegd voor 2016, dan zou deze manier van koken er een kunnen zijn. Met ongegeneerd verpletterende smaken! (Ottolenghi Het Kookboek – 2008)

Maar koken is een ding. Misschien wil je er ook nog wat bij drinken. Van water, thee, bier tot wijn. Het kan allemaal. Nee, zeker het hoeft niet altijd wijn te zijn! Tegenwoordig zijn er ook waterspecialisten, thee-sommeliers naast wijnprofessionals. Ja, waarom niet!
In het kader van ‘schoenmaker blijf bij je leest’ beperken we ons binnen de muren van Studio Smaak van Wijn en De Eerste Soester Wijnschool toch tot het overweldigende, mooie druivensap.

Nu gebied de eerlijkheid te zeggen, dat je niet zomaar alle gerechten van Ottolenghi zomaar op je tafel krijgt! Naast plezier moet je in ieder geval basiskookkennis in je ransel hebben. Misschien ook wat productkennis ….. maar dan kom je ook een heel eind.

Voor een vriendendinertje onlangs maakten we een klassieke Ottolenghi salade van geroosterde aubergine met saffraanyoghurt. Letterlijk een vriendensalade omdat je met zijn allen van de grote schaal schept. Lekker ongedwongen aan tafel.

Dit gerecht klinkt als de roep om een zacht bleke, doch krachtige Provence rosé. Maar nee, we kozen elders.

We gingen in dit geval voor de geweldige sappige witte wijn van Domaine Sigalas Santorini. Met een basis van 75% Assyrtiko aangevuld met 25 % Athiri een fantastische begeleider voor deze salade. Perfect!
Tip, mooi donker brood, olijfolie en zeezout maakte het helemaal af!