Wijn: Koud of Warm?

Wijngadgets 1 & 2“Uw wijn op de juiste temperatuur houden is altijd een groot dilemma. Als de wijn te koud is, komt de smaak niet volledig tot zijn recht en als de wijn te warm is zal de alcohol overheersen. De Corkcicle is de oplossing!” aldus de Telegraaf vanochtend in mijn mailbox.

Originele en handig om uw wijn te koelen.  Zo uit de vriezer in de fles.
Ruimte besparend op tafel geen ijsemmer meer nodig.
Makkelijk schoon te houden door af te spoelen en keer op keer te gebruiken.
Mooie vormgeving.” Dat is de productinformatie.

Handig inderdaad! Want hoe belangrijk is de juiste temperatuur voor je wijn! En hoe makkelijk wordt er vaak mee omgesprongen. Hoewel je aan de andere kant ook soms van die bijzondere wijnsnobs hebt, die een afwijking van minder dan een halve graad al schijnen te bemerken.

Als je de wijn op een verkeerde temperatuur geserveerd krijgt is dat dus fout. Domweg niet lekker! Prachtige wijnen gaan daardoor compleet ‘kapot’, simpele wijnen pakken hierdoor het predicaat ‘aardig’ nog mee.

Eenvoudig gezegd, te koud is niet goed, te warm is te jammer!
Hoe hoger de temperatuur, des te meer smaak komt er vrij. Maar de alcohol, die zijn eigen rol heeft in de wijn, gaat op een gegeven moment ook verdampen. Gebeurt dit te snel, (een te warme wijn) dan raakt de wijn uit zijn balans. Een wijn met een stevig alcoholpercentage zal te warm scherp smaken, de alcohol voert de boventoon. Maar te koud, dus bijvoorbeeld koelkast koud zal hij juist wrang en mondsamentrekkend zijn.

Schenk hem op de juiste temperatuur en het ‘venijnige koude kreng’ zal zich opstellen als een lieflijke zachtaardige engel.

winzer_wedel_cup_Zoet in wijn wordt zoeter naarmate de wijn op een hogere temperatuur geschonken wordt. Dus als de wijn te weinig zuren heeft, zal hij door de hoge temperatuur snel uit balans zijn. Ook niet iets om naar uit te kijken.

Om wijn te koelen heb je allerlei handige instrumenten. Van een hardhandig kort verblijf in het vriesvak tot het koelen in een ijsemmer met ijs, water en een hand vol zout. Je kunt de ‘coole jasjes’ van Creuset gebruiken of inderdaad de Corkcicle. Als je maar in de gaten houdt dat de wijn uiteindelijk niet te koud is! Tenzij je natuurlijk met een partij onaangename wijnen zit waar je toch – willens en wetens – vanaf wilt. Goed koud schenken dan maar. Immers alleen zo kun je de foutjes in de wijn verstoppen.

Te koude wijn op een juiste temperatuur brengen is soms lastiger. Je kunt de wijn in het glas opwarmen met de warmte van je handen. De temperatuur zal makkelijk een of twee graden stijgen, als je maar lang genoeg je handen om de wijn houdt.

Een rigoureus lijkend middel is de magnetron. Toch een koude wijn op 600 watt 10 seconden er in zetten kan geen kwaad. Een vriend van ons doet dit met al zijn kelderkoude wijnen. Het verbaasde me behoorlijk, maar inmiddels – en zoveel magnetronwijnen verder 🙂 – zie ik er het overduidelijke nut van in.

Voor je te schenken wijn, kun je als richtlijn het volgende aanhouden:

16 – 18º C: volle rode wijnen, krachtig, rijp en met veel tannine.

16 – 17º C: jonge rode volle wijnen.

12 – 14º C: jonge soepele rode wijnen.

12 – 14º C: complexe, volle, droge witte wijnen.

8 – 11º C: frisse, lichte witte wijnen.

8 – 10º C: zoete witte wijnen.

6 – 8º C : veelal de mousserende wijnen.

Tot slot, de zomerse Rosé. Afhankelijk waar je hem vandaan hebt, droger of juist met een klein zoetje, schenk je deze bij voorkeur tussen de 6 en 12º C! Geniet er van!