Wijn voor het Johannes Hospitum in Vleuten

1Vandaag in  ‘Mijn gesprekken  – wijngesprekken’ Tom Jansen aan het woord. Tom werd ondanks al het bier dat om hem heen gedronken werd, uiteindelijk een echte wijnman. Na diverse wijnopleidingen besloot hij tot het maken van de site Vinotom. Bekend bij wijnliefhebber en vinoloog. Het werd een gesprek met een speciale lading en een dringende boodschap!

Kleurverschil
In het Westland was het alles behalve stoer om als jongen wijn te drinken. Je dronk gewoon bier of whiskey. Gelukkig werd er bij Tom thuis altijd al wijn gedronken. “Ik weet nog wel dat mijn vader mij het kleurverschil liet zien tussen een Bordeaux en een Bourgogne.” Geleidelijk aan begon hij het wijnassortiment van de supermarkten te verkennen en kocht zijn eerste wijnencyclopedie. Kort hierna gevolgd door het  eerste wijncertificaat.

2Wijnreizen
“Opeens ontdekte ik dat mijn familie wel hele mooie huizen had in het hart van de Bourgogne. Vanuit deze plek, Le Boulard, een dorpje in een beschermd natuurpark, startte ik mijn eerste verkenningstocht door de Bourgogne. De meeste bekende wijngebieden tussen Dijon en Macon heb ik wel bezocht.”
Zijn zucht naar kennis doet hem besluiten opnieuw de boeken in te duiken met als resultaat het Wijnbrevet. Hierop volgen wijnreizen naar Bordeaux, Loire en Champagne. Nog meer kennis komt binnen via de WSET! Hij slaagt voor WSET Advanced ‘with Distinction’.

Vinotom
De website Vinotom.com wordt uiteindelijk een combinatie van zijn kennis en het gebrek van goede Nederlandse websites waar je je wijnkennis kunt testen. Of waar je je kunt voorbereiden op de Nederlandse wijnexamens. Inmiddels staan er meer dan 250 examenvragen op.

Bourgogne
De mooiste wijnstreek voor Tom blijft de Bourgogne. Zijn familie woont hier en hij komt er enkele malen per jaar. Een geweldig mooi gebied. Gek op Pinot noir drinkt Tom deze het liefste uit de Bourgogne: “Ik ben gek op Pinot noir. Uit de Loire vind ik ze ook lekker maar lang niet zo smakelijk als uit de Bourgogne. Ondanks mijn jonge leeftijd ben ik redelijk verwend. Mijn voorkeur gaat uit naar gekoelde Pinot noir. ’s zomers drink ik ook graag een lichte rode wijn.”

Uit eten
5Veelvuldig is Tom in Frankrijk te vinden, van Chablis tot aan Bandol is hij overal wel eens geweest, maar er is meer op de wereld dat hij graag zou bezoeken. Zo staat Italië op het prioriteitenlijstje. Hij is redelijk bekend met Noord-Italië, maar nu wordt het tijd voor de rest van het land. Passend in de stijl van dat land, geniet Tom enorm van het leven en van de wijn. Als hij uit eten gaat, vraagt hij om de wijnkaart, daarna pas om de menukaart. De gerechten worden pas gekozen nadat de wijnkeuze is bepaald.

Proeverij
Inmiddels is niet alleen de website belangrijk. Tom heeft zich ook in de proeverijen gestort. Met heel uiteenlopende budgetten en groepen. Afgelopen jaar waren er zo een aantal  proeverijen georganiseerd op vrijgezellenfeesten bij! Een complete andere insteek natuurlijk dan de wat meer serieuze proeverijen voor bijvoorbeeld de colle3ga’s van het werk. De proeverij wordt van te voren degelijk en grondig uitgewerkt. Toegespitst op de doelgroep. Dan komt  eigenlijk altijd een korte presentatie over druiven en vinificatie aan bod, maar ook of juist ook hoe je je zelf op een systematische manier aan kunt leren wijn te proeven. Het WSET (Wine and Spirit Education Trust) heeft een methode ontwikkeld welke zij SAT (Systematic Approach to Tasting) noemen. Deze manier van proeven spreekt Tom erg aan, je kunt er het maximale uit je wijnervaring kunt halen. Omdat deze methode erg uitgebreid is en om enige ervaring vraagt heeft hij een variant bedacht.

“Net als bij de officiële methode hanteer ik de volgorde kijken, ruiken, proeven en beoordelen. Het verschil is dat de SAT methodiek erg precies is. Wanneer je de zuren gaat analyseren, heb je keus uit low, medium (-) – medium – medium (+) en high. Dit geldt ook voor zaken als tannine en alcohol. Tijdens mijn eerste proeverijen probeerde ik strikt deze hele methode te volgen. Al snel bleek dit redelijk kansloos te zijn. Mijn nieuwe en uitgeklede variant doet het veel beter. Hierdoor vinden de gasten het veel leuker en makkelijker te volgen. Ook gebruik ik een breed spectrum aan aroma’s. De gasten kunnen simpelweg een cirkel zetten om de aroma’s die zij ruiken. Om aroma’s als natte hond en kattenpis moet men altijd hard lachen!”

Tour de France
De ervaringen die Tom opgedaan heeft tijdens zijn vele reizen zijn een duidelijk onderdeel van de proeverijen. De gasten smullen van de reisverhalen en de authentieke details. die Tom door zijn proeverijen kan verweven. De proeverij die hij het meeste doet, is de ‘Tour de France’, dan worden alle wijngebieden aan de hand van een grote Franse wijnkaart ‘bezocht’.

Eind mei gaat Tom hiermee nu  een hele bijzondere proeverij doen.
Het Johannes Hospitium in Vleuten is een sterfhuis waar palliatieve terminale zorg wordt geboden. De bezoekers hebben vaak slechts enkele maanden te leven. De kosten voor het verblijf zijn laag en er wordt een vrijwillige eigen bijdrage gevraagd. Iedereen heeft een eigen grote kamer en buitenruimte. Naast de vele vrijwilligers die 24/7 klaarstaan voor de gasten en bezoekers is er een arts aanwezig die gespecialiseerd is in palliatieve zorg, net als een aantal verpleegkundigen.

Een college van Tom van zijn ‘gewone’ werk – Tom is werkzaam als manager Network Operations & Customer Operations – werkt als vrijwilliger in het hospice. Eenmaal per week vervult hij de taak van kok. Enkele maanden geleden, nadat Tom op zijn werk een wijnproeverij gegeven had, kwam hij naar Tom toe met de vraag of hij voor de vrijwilligers van het hospice een wijnproeverij wilde organiseren. Tom twijfelde geen seconde en kwam in actie.

De proeverij is all6een toegankelijk voor de vrijwilligers van het hospice en wordt gegeven op een boerderij in Woerden. De maar liefst 100 vrijwilligers kunnen een keus maken uit een aantal workshops. De wijnworkshop van Tom is er daar één van. De ‘Tour de France’ start in de Elzas en gaat via de Bourgogne, klein stukje Beaujolais, Noord Rhône, Zuid Rhône en langs de Languedoc naar Bordeaux. Om uiteindelijk via de Loire terug naar het noorden te gaan.

Afhankelijk van het  uiteindelijke budget worden straks de wijnen hiervoor ingekocht.

“Gezien het feit dat het hospice een non-profit organisatie is, is er weinig budget. Toch vind ik het belangrijk om deze mensen een mooie ervaring mee te geven. Als ik zelf wat moet inleveren op deze proeverij dan heb ik daar vrede mee. Ik kies voor Frankrijk omdat ik Frankrijk goed ken.”

Sponsoren
Tom zoekt naar sponsors! Inmiddels hebben verschillende mensen, veelal werkzaam in de wijnwereld, aangegeven graag wijngadgets toe te sturen: “Ik vind het leuk om achteraf wat mee te kunnen geven. Mensen vinden het altijd leuk om wat mee naar huis te kunnen nemen. Naast die spullen zoek ik ook een manier om deze speciale proeverij te bekostigen. Daarom heb ik op Linkedin en op mijn eigen site Vinotom.com de oproep gedaan waar ook Smaakvanwijn.com op gereageerd heeft!”

Wij hopen met Tom, dat veel mensen dit lezen en bijdragen aan deze memorabele proeverij! Hoe u dat kunt doen leest u bij op de site van Vinotom.

4Tom Jansen: 28 jaar, samenwonend met vriendin Werkzaam als manager Network Operations & Customer Operations, een leidinggevende functie bij een marktleider op het gebied van glasvezel.

Gaat van zijn hobby geen werk maken, om zijn grootste hobby niet te verliezen 🙂