Wijn, wat een ontdekking – 2

Wijn, wat een ontdekking – 2

Image15_RGB_ParkSchlossWackerbarth_Tourismusverband_Saechsisches_Elbland_eV_RET_1024x768Wijn en klimaat twee handen op een buik

Waar komt de wijn vandaan?

Weet je wat anno nu de meeste verbouwde wijndruiven ter wereld zijn? Dus die waar je echt wijn van maakt? Hier komen ze nog een keer: cabernet sauvignon, merlot, airen, tempranillo, chardonnay, syrah, grenache, sauvingon blanc, trebbiano en pinot noir.

Dat de wijndruif de brandstof voor wijn is, moge duidelijk zijn. En makkelijk want ze groeien over al in de wereld. Wat dat betreft is de druif geen lastige. Toch stelt de specifieke wijndruif wel eisen aan zijn omgeving, heeft hij voorkeuren om zo maar te zeggen, als je er verder iets goeds mee wilt doen. Als je de aardbol voor je ziet dan zijn er twee bandbreedtes, op het noordelijk en op het zuidelijk halfrond waar wijndruiven zich het beste thuis voelen.

Wat denk jij, waar zul je de meeste wijndruiven aantreffen?
Hier in good old Europe, of juist in die overzeese gebieden als Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Oceanië? Hoewel het logisch lijkt, ligt het antwoord ligt minder voor de hand dan je zou denken. Voor straks een goede wijnkennis, gaan we daarom wat dieper in op factoren als locatie en klimaat.

Vijlen druivenplukken oktoberWijndruiven

Waar wijndruiven verbouwd worden, spreekt men over are en hectare. Kijken we naar de cijfers in 2012 (data afkomstig van FranceAgriMer) dan zien we dat er in Europa in totaal 4.212.000 ha grond vol staat met de wijnstok tegen de rest van de wereld: 3.363.000. Een aanzienlijk verschil dus tussen de ‘Oude’ en de ‘Nieuwe’ wijnwereld in het voordeel van de Oude.

Dat omzettend in liters wijn geeft in 2013 het volgende plaatje.

Wereldwijd wordt er meer dan 26 miljoen ton liters wijn geproduceerd. Hier van is vier vijfde deel afkomstig van de top 10 wijn producerende landen. Frankrijk trekt de hier de kar, op de gepaste afstand gevolgd door Italië. Dan Spanje en dan even helemaal niets, tot we bij de VS aankomen. Grappig is dat als je kijkt naar de cijfers van 2015, Italië op kop gaat, met la douce France achter zich aan, Spanje als altijd op de derde plaats.

Aan de inname kant staat met een gemiddelde van 30 liter per hoofd van de bevolking Nederland in dat jaar op de 8ste plaats! Ook hier nemen Frankrijk en Italië de koppositie in. Zelf even kijken? Een prachtig gevisualiseerd overzicht vind je hier! Klik!

IMG_8790Locatie

De beste locaties voor het verbouwen van wijndruiven liggen tussen de 30ste en 50ste breedtegraad! Dat geldt voor het noordelijk -, maar ook voor het zuidelijk halfrond. Hierbij speelt het klimaat een grote rol. De huidige opwarming van de aarde zorgt er momenteel voor dat met name hier aan deze kant van de aarde de grens langzaam maar zeker verschuift, waardoor er op dit moment wijnbouw in Nederland, in Denemarken maar ook zelfs in Zweden plaats vindt. Zweden is de grens! Het meest noordelijke Europese land waar wijnbouw mogelijk is. Dat dit kan, is niet alleen te danken aan de opwarming van de aarde. Nee, het zijn in belangrijke mate vooral de nieuw ontwikkelde druivenvariëteiten en vinificatie-technieken die dit mogelijk maken. De Zweden kijken slim de kunst af in het koude Canada. Een koud kunstje.

Klimaat

Het belang van het klimaat in het kort is simpelweg groot! Dat het de gebieden afbaken waartussen de wijnbouw plaats kan vinden, is een feit. Het zorgt er namelijk voor dat de wijndruiven goed rijp kunnen worden. Een uiterst belangrijke zaak als je tenminste van goede, sappige, smakelijk wijn houdt. Een warm klimaat stuwt de suikerproductie in de druif op, hierdoor ontstaan wijnen met behoorlijk wat alcohol. Een koel klimaat houdt de zuren in de druiven langer vast. Soms zelfs wel eens te lang. Daarnaast kunnen sommige druivenrassen in een koel klimaat niet voldoende kleurstof aanmaken om een volle rode wijn te geven. Daarnaast zijn er allerlei weersomstandigheden die een al dan niet positieve of negatieve invloed op de oogst uit oefenen. Teveel regen vlak voor de oogst van de wijndruiven, doet deze opzwellen als een waterbuik. De zo wijnbepalende stoffen worden op deze manier nogal verdund. Maar de druiven kunnen ook zwaar gaan rotten. Een ander groot gevaar voorkomend uit de weersomstandigheden in een bepaald wijngebied is de storm en hagel. En zo kan het gebeuren dat Pommard en Volnay (Bourgogne) grote delen van de potentiële opbrengst vernietigd ziet door enorme hagelstenen.

Vorst

Laten we tot slot niet het nachtvorstgevaar in de koele wijngebieden, zoals bijvoorbeeld Chablis vergeten. Als de bloemetjes aan de stokken bevriezen, houden we weinig goeds over! Vandaar dat men in de wijngebieden vaak gebruik maakt van zogenaamde chauffrettes (kacheltjes) die tussen de stokken worden geplaatst.

druivenstok jongEn als laatste de bodem

Tot slot is de bodem waar de wijnstok verbouwd wordt een belangrijke speler op het wijnveld. Momenteel volg ik een cursus bij het wijnkenniscentrum in Vijlen. Werkelijk bijzonder interessant om zo de praktijk achter de wijn te zien. Die bodem, dat is niet zomaar een dingetje! Hij houdt water vast, houdt zonnewarmte vast die in stralen de grond bereiken, hij geeft voeding aan de plant. De samenstelling van de bodem is bepalend welke druivenrassen of wijnstokken op die bodem verbouwd kunnen worden. Humus en kalk in de bodem zijn bevorderlijk voor de wijnbouw. Ze zorgen er onder andere voor dat voedingsstoffen, stikstof, mineralen als calcium en ijzer door de plant opgenomen kunnen worden.
Kortom, er komen heel wat factoren om de hoek kijken, willen die wereldse druivenrassen als cabernet sauvignon en chardonnay een goede wijn zullen geven!

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/