Uit het archief “Zwitserland”

Uit het archief “Zwitserland”

Eerlijk is eerlijk, het volgende artikel komt uit het archief van 2016. Maar afgelopen zondag werd ik weer eens met mijn neus op de bijzondere wijnen van Zwitserland gedrukt. Het land waar wij (vriendin en ik) in de vorige eeuw fijn naar school in Lausanne gingen en vervolgens bleven hangen om in Andermatt te werken. Wat een tijd. En wat een tijd geleden 🙂 Een heerlijk land! Een van onze volgende reizen zal ook weer hier naar toe zijn. We willen dolgraag met de trein door de 4000ers gaan reizen.

Zwitserland
Chasselas

Op stap in het land van Heidi und Peter

Er bestaan veel verschillende druivenrassen en zeker doen we de wijndruivenwereld veel tekort als we het alleen over cabernet sauvignon of pinot noir zouden hebben. Niettegenstaande het feit dat zij nu eenmaal in vrijwel alle wijnlanden verbouwd worden. De locatie is bepalend, we weten inmiddels een pinot noir in verschroeiende hitte wordt geen feestje. Cabernet sauvignon in wijngaarden rond Groningen evenmin. Maar toch, er is ruimte en plaats voor zovelen. In verschillende klimaten, op plaatsen waar je het niet zou verwachten.

DoleOver Dôle en Fendant

Neem Zwitserland. Ooit weleens Zwitserse wijn gedronken? Nee? Ook niet toen je skiede in Graubünden of een stedentrip naar Lausanne maakte? Begrijpelijk is dat wel, want in Nederland zijn ze nauwelijks te vinden. Best jammer, er zitten ware beauty’s onder deze wijnen. Zwitserwijnland in een notendop is zo’n beetje als volgt:  Het wijngaardoppervlak zal de 15.000 ha net aanstippen. Verspreid als vlekjes in prachtig, maar bergachtig landschap. De meeste wijngaarden liggen in het Wallis, rond het meer van Genève en de meren bij Neuchatel. Ook in mediterraan Ticino, tot aan het puntje van de grens met Italië liggen prachtige wijngaarden. Tot slot heeft Oost-Zwitserland nog wat wijn te verdelen. Maar echt heftig is het daar niet.

De Zwitsers, sowieso een uniek volk, drinken vrijwel alle wijnliters zelf op. Slechts zo’n 2 % ziet de grens vanaf de andere kant. De wijngaarden liggen vaak op aanzienlijke hoogtes, tegen berghellingen vastgepind. Werkelijk schitterend om te zien. Lang geleden zat ik op school in Lausanne, in de herfst reden we dan de bergen in met hun grillige gezichten en hun spectaculaire waanzinnige mooie wijngaarden, langzaam verkleurende het blad in de najaarszon. Altijd feest!

Rivieren van wijn

Zowel de Rhône, als de Rijn ontspringen in Zwitserland, bij het Gotthardmassief. Beide rivieren hebben de eerste wijngaarden langs hun oevers in Zwitserland. De Rhône bij Visp, de Rijn zo’n beetje bij Chur.

 Op reis!

Serieus, de wijngaarden van Zwitserland zijn een bezoek waard. Met prachtige wandelingen uitgezet door de wijnbergen kom je in een andere wereld. Bijvoorbeeld boven langs het meer van Genève. Van St-Saphorin in een gevarieerd op en neer tussen de wijnranken door naar Lutry, op de Terrasses de Lavaux komen genieters volledig aan hun trekken.

Boeken kan hier :)

Klik hier 🙂

Je komt dan langs druivenrassen, bekende als pinot noir, chardonnay, chasselas. De chasselas is de grondstof voor de matchwijn met Zwitserlands nationale gerecht: de Kaasfondue. Voor het gemak noemen we deze de ‘Fendant’. Er zijn echter ook eigen rassen. Zoals humagne rouge, petite arvine, humagne blanc, heida en de bondola in de buurt van Lugano. Ook zijn er nieuwe Zwitserse rassen, kruisingen van populaire rassen: gamaret, garanoir, diolinoir en carminoir.

Als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten! Dus zie ik daar een reisje in het verschiet? Volg dan deze tip!

 

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/