Wijn, wat een ontdekking!

Wijn, wat een ontdekking!

Wist je dat een van de eerste mensen op aarde, waarvan op papier staat dat hij dronken werd van het sap van druiven, Noach was? Het Bijbelboek Genesis vertelt hier over. Noach plantte een wijngaard en dronk wijn.

Maar hoe hij dat deed, of wat voor druiven hij gebruikte, dat vertelt het verhaal verder niet. Slechts dat hij dronken in zijn tent lag!

druiven Wim en PaulineVandaag de dag drinken veel mensen wel eens of vaker een glas wijn. Sommigen pretenderen er veel van te weten, kunnen er eindeloos over bomen, in min of meer beeldende taal. Anderen daarentegen, genieten rustig van een bewust uitgekozen glas, misschien als aperitief bedoeld, of als begeleider van een gerecht. Maar hoe het ook zij, wijn heeft impact! En ja, je kunt er dronken van worden. Alles waar te voor staat is niet goed, zeiden mijn ouders vroeger al en zo is het maar net. Want wijn is pas echt veelzijdig bij een elegant gebruik!
Dat brengt ons precies waar we zijn willen. Het ontrafelen van wijn, wat is het, wat kun je er mee, hoe kan het een aanvulling zijn, op een feest, bij een dinertje, bij je lunch of het aperitief!

Wijndruiven, soort en ras

Wijn wordt gemaakt van druiven. Wat voor druiven dat zijn, is bepalend voor de smaak van de wijn. Zelfs de druivensoort is belangrijk! Er is een significant verschil in druivensoort en in druivenras. Laten we daar eerst mee beginnen.
De wijndruif is een klimplant uit de familie van de Vitaceën. Ook wel de Ampelideeën genoemd. De druif waar de wijn van gemaakt wordt, komt uit het geslacht Vitis Vinifera. Er zijn zo’n 40 Vitis soorten, maar voor het maken van wijn zoals wij die kennen, gebruiken we – in principe – alleen deze zogenaamde moederdruif als Oermoeder van de vele rassen waarvan wijndruiven telen. Kort gezegd, de moederdruif Vitis Vinifera is het soort! De wijndruiven zoals wij die kennen zijn de rassen.

Afkomstig uit de Kaukasus, naar men vermoedt, verspreidde de druif zich in rap tempo uiteindelijk over de hele wereld. Met een beetje hulp van de mensheid.

Iran en Irak

In Mesopotamië (het huidige Iran en Irak) zijn bij archeologische opgravingen kruiken van 7000 jaar geleden aangetroffen met sporen van wijn. Wijn werd daar verbouwd in het vruchtbare Tweestromenland (Mesopotamië) van de Tigris en de Eufraat. Door handel met de Levant (Libanon en Palestina) verspreidde de kennis van de wijnbouw zich. Zodoende kwam deze in het oude Egypte terecht. Al vanaf 3000 v. Chr. zijn er vele afbeeldingen en wijnsporen van Egyptische wijnbouw nagelaten. (Bron Wikipedia)

Je ziet ze hier, je ziet ze daar. Druiven zijn reislustig! Het boek Wine Grapes van de ‘drie J’s’ (Jancis Robinson, Julia Harding, Dr José Vouillamoz) is inmiddels een onmisbare druivenbijbel geworden. Een meesterwerk over maar liefst bijna 1400 druivenrassen. Mocht je ooit op het niveau van vinoloog of Magister Vini dreigen te komen, dan zal het vast een plaats in je boekenkast krijgen, voor nu nog wellicht iets over de top.

De druif, in ieder geval is onmiskenbaar de grondstof van de Naked Wine! Of deze nu versterkt is, zoet is, heel zuur is, of vies ruikt: wijn wordt uitsluitend gemaakt van druiven! Druiven hebben een kleur. Ze zijn geelwit, groenig, roze, licht paars, donker blauw, soms zelfs lijken ze helemaal zwart. Met een steeltje zitten ze vast aan de druivenplant, die we voor het gemak vanaf nu maar ‘wijnstok’ zullen noemen!

Wat is nu een ras?

De druivenrassen die onder de moederdruif vallen, de Vitis Vinifera, dat zijn de rassen. Dat weten we inmiddels. Maar je wilt natuurlijk voorbeelden!

1386 genoemd in Wine Grapes. Herkenbaar zijn vast de pinot noir, de cabernet sauvignon, de gamay  noir à jus blanc. Blauwe rassen. Bij witte rassen denk je misschien snel aan de chardonnay, de pinot blanc, de sauvignon blanc of de riesling.

Grappig is dat alle druiven die we nu genoemd hebben, blank vruchtvlees hebben. Knijp er maar eens een kapot. Blauw of wit, het maakt geen verschil. Geldt dat voor alle druiven? Nee, gek genoeg zijn er ook druiven, zeldzame, met rood vruchtvlees.
Een voorbeeld is de gamay noir à jus noir! Rood vruchtvlees, rood sap. Teinturier, noemt men deze druif. Een uit de Franse taal afkomstig begrip om aan te geven dat het vruchtvlees van bepaalde druiven rood is, i.p.v. wit! Daar houden we ons verder niet zo mee bezig.

Meest verbouwde wijndruiven

Weet je wat anno nu de meeste verbouwde wijndruiven ter wereld zijn? Hier komen ze: cabernet sauvignon, merlot, airen, tempranillo, chardonnay, syrah, grenache, sauvingon blanc, trebbiano en pinot noir. Daar wordt veel studie naar gedaan. Onder andere in Australië, bij het Wine Economics Research Centre.

Misschien heb je niet direct bij al deze rassen een rinkelend belletje in je hoofd. Het geeft niet.  In deze rubriek zullen we proberen  je verder in te voeren in het geheim van de wijndruiven en in de ontdekking van de wijn! Wat je ermee kunt doen als foody. Waar het goed bij past. Waarom het soms zo ontzettend goed smaakt, soms ook zo ontzettend niet passend is bij een gerecht!

Wijn, wat een ontdekking!

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/