Wijnarrangementen

Wijnarrangementen

Door: Rémy Dekker

Vroeger kende de gemiddelde Nederlander twee soorten wijn, witte en rode. Goed, de witte werd nog onderverdeeld in droog, Moezel (Liebfraumilch in kartonnen verpakking!) en champagne. Deze laIMG_8628atste werd voornamelijk aangekocht in de supermarkt om Oud en Nieuw te vieren. En de rode moest wel uit Frankrijk komen, want die hadden er immers verstand van, die Fransen…

Gelukkig was daar opeens ‘De Huiswijn‘. Een door de restauranteigenaar “zorgvuldig” geselecteerde wijn met een dusdanig algemene smaak dat het bij vele gerechten paste. En geen cent teveel, hè? Met de huiswijn zat je prijstechnisch en smaaktechnisch altijd veilig.

Na de acceptatie van de huiswijn volgde een revolutie in het wereldbeeld van de Hollandse wijndrinker: buiten Europa werden ook wijnen gemaakt! Nieuwe Wereldwijnen werden ze genoemd en ze kwamen uit verre oorden als Argentinië, Zuid-Afrika en Australië. Later volgden nog Californië, Chili en Nieuw-Zeeland. En deze waren helemaal niet zo slecht…pas mal, pas mal du tout!

IMG_7209Omdat het palet van de gemiddelde Nederlander zich ontwikkelde en men met de aanschaf van Nieuwe Wereldwijnen aantoonde avontuurlijk te zijn dan voorheen, werden her en der wijnarrangementen bedacht; een serie van drie of vier verschillende wijnen bijpassend bij de te serveren gerechten. Dat was nog eens een noviteit!

Onlangs was ik met mijn leerlingen van het Cingel College Breda in de weer met het ver-kopen van wijnarrangementen. Week in, week uit liep het vrij goed totdat we een grote groep buitenlandse gasten kregen. De nationaliteiten varieerden van Belgisch (zowel Vlaams als Waals), Pools en Frans tot Spaans en Portugees. Hoe zeer de leerlingen ook hun best deden in allerlei talen het wijnarrangement aan de man of vrouw te krijgen er bleef verwarring alom heersen. Ook na mijn toelichten op wat een wijnarrangement is, bleef men zeggen: “I’ll take the white one” of “Je prefere rouge”. Uiteindelijk lukte het een paar gasten te overtuigen het arrangement te nemen… en achteraf werden we uitvoerig bedankt voor het leuke idee en de mooie smaakcombinaties. Een Franse dame legde uit dat zij het niet kende; ze waren gewoon een fles Merlot te bestellen en dronken die gedurende het gehele menu. Nu weet ik dat men in de betere restaurants buiten Nederland heus wel wijn-arrangementen kent, maar door deze ervaring nu begin ik toch te vermoeden dat de gemiddelde Nederlander inmiddels voor is gaan lopen op de gemiddelde Vlaming of Fransman.IMG_0440

Het mooie van een arrangement vind ik toch wel dat je in aanraking komt met nieuwe smaken van voor jou minder bekende wijnen. Wat te denken van een Txakkolina uit Basken-land Spanje (beendroog, mineraaltonen en groene appel) bij een oester met gegratineerde sabayon en vadouvin specerijen? Of een Vin de liqueur de Groseille noir uit Hongarije (medium zoetkracht, rond smaakprofiel en tonen van framboos, cassis en zwarte aalbessen) bij een taartje van pure chocolade en olijfolie, peer en olijfolieijs?

Of een Rotgipfler van Johannishof Rheinnisch uit Oostenrijk (delicate zuren, kruidig, zeer aromatisch) bij een terrine van scharrelvarken waarbij bospeen, gepoft spek, limoen en abrikoos? Zeg nu zelf, daar had u ook een, twee, drie niet aan gedacht…

 =============================================================================

 Remy DekkerRémy Dekker is eigenaar van een trainings- en adviesbureau voor de horeca (www.horecavakspecialist.nl) en Instructeur bij het Cingel College Breda, waar hij ook uitvoering geeft aan de Cas Spijkers Academie (www.cingelcollege.nl).

U kunt hem volgen op Facebook

“Op Smaak van Wijn deelt hij zijn visie over regels en gewoontes in het land van “Hoe heurt het eigenlijk”