Wijnbladen, magazines, flyers en folders! Wat staat er in – deze herfst?

Er viel weer heel wat op de deurmat de afgelopen weken. Veel wijnwoorden zijn weer geschreven. Zinnig, onzinnig, dubbelop, leuk, aardig om te weten, bizar. Veel advertenties gingen weer even door ‘s lezers handen om vervolgens op de grote hoop terecht te komen. ‘t Ja, dat blijft natuurlijk jammer voor de adverteerders. Tenzij je  een lekker groot bereik hebt. Maar daar geloven we nog niet zo in. Hoeveel wijnliefhebbers lezen nu echt (niet kortstondig bladeren) een wijnblad helemaal van voor tot achter?
Desalniettemin, aan ons is het besteed. Hier wordt alles gelezen, geloofd, betwijfeld, genoten.

wijnbladenAls laatste vorige week viel de WineLife op de mat, die ik al bij verschillende wijnwinkels op de toonbank had zien liggen. Nummer 24 al weer. De september / oktober uitgave. Het blijft een leuk blad. Vol met wijnliefhebberweetjes – neem nu bijvoorbeeld “De anatomie van een Kater”! Hoe kom je er op! Nou, WineLife zet de gevolgen van iets teveel alcohol in je bloed even bloedserieus op een rij.  Leuke gadgets, zoals de de ‘bloeddoorlopen’ glazen wijnaderen van Etienne Meneau. Of de kunstzinnige wijnkistkast van Steven de Roo! Dat zou een aanwinst zijn voor de Wijnwereld van Smaak van Wijn werd hier al geroepen! Wel, wie weet. We weten hem te vinden.

Mooie recepten, leuke artikelen. Gewoon lekker bladeren, lezen, wegleggen en weer eens oppakken!

Net daarvoor was de Perswijn binnengerold. Nog steeds euforisch voortbordurend op ’25 jaar Perswijn’! Wat ook zeker niet niets is. Als je al 25 jaar lang zo’n tig wijnliefhebbers weet te boeien is dat wel een prestatie. Toch? De artikelen zijn wat zwaarder verteerbaar dan in WL. Je moet er wel echt voor gaan zitten. Het straalt in alle opzichten een zekere senioriteit uit. Met een vrouwelijke toets  aangebracht door Anda Schippers, ook haar column even lezen. Verder een klasse verhaal over wat nu echt oud is! Maar dan in relatie tot de wijnstok!
Kees van Leeuwen, professor aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux, verdiept zich met veel elan in deze wazige materie! Er is veel te zeggen voor het behoud van de  statige, knoestige Oude, maar ook veel te zeggen voor het inbrengen van de jeugd. Lees het beslist!

Vinum, Europas Weinmagazin wordt ook door ons onder de loep genomen, iedere keer weer. Opvallend is toch de andere insteek van dit blad. Meer op Duitstalige wijngebieden gericht zou je zo kunnen denken. Tot je bij ‘die gute Hexe aus dem Burgund’ komt.  Een wijngesprek tussen Barbara Schroeder en Anne-Claude Leflaive. Het legendarische, biodynamische wijnbedrijf uit hart van de Bourgogne.
Citerend: “Chemische Präparate ermöglichen es, Weine jünger zu trinken. Ich strebe nach der Typizität unserer alten Weine. Junge Weine machen Spass, aber sie lösen kaum Emotionen aus!”
Na deze Bourgogne ontboezeming komt de Loire, met een uitgebreid verhaal. Wijn en gerechten. Veel mooie reportages en heel veel wijnnotities. Een aanrader als je de Nederlandse wijnbladen gelezen hebt en meer wilt.

We gaan eruit met een blik op de wijnimporteurspost, als je dat zo oneerbiedig kunt zeggen. We kijken er hier altijd weer naar uit! Wat brengt de Wijnkring, wat staat er in de Vinée Vineuse? Waarbij de beide inmiddels ook een hip Facebook hebben om te volgen! Vol acties! Leuke reisjes en uitjes zijn volop te winnen.
Daarnaast geven ze wijninhoudelijk in hun magazine veel nieuws weg. Niet alleen wijn krijgt aandacht maar juist ook de combinatie met gerechtjes! Want zeg nu zelf. Wat is er mooier dan een grote keukentafel gevuld met mensen, glazen en  gerechten.  Schwung! Dat is toch echt leven!