Wijnbouw in de wereld

Wijnbouw in de wereld

Nieuwe Wereld, tja een term die we zomaar gebruiken voor de wijnen in ons glas die al een hele wereldreis achter de rug hebben. Waar men in aanvang een beetje min over deze wijn pleegde te doen, is dat inmiddels zeker veranderd. Nooit zal ik ons eerste glas in 1996 uit Australië vergeten. Brown Brothers Chardonnay. Dik, vol, heftig en krachtig. Het tegenovergestelde van subtiel. Nou, dat is echt verleden tijd!  

Oud en Nieuw

Natuurlijk was het ook bijzonder! In Europa, in de zogenaamde Oude Wereld om ons heen was wijnbouw al zolang gewoon. De Nieuwe Wereld startte met goede moed een enorme inhaalrace. Zo groeiden beide wijnwerelden in de afgelopen jaren zeker naar elkaar toe! De tradities van de oude wijnrotten werden geïntroduceerd en overgenomen door de nieuwelingen. Daarentegen namen de senioren steeds meer de technische innovaties van de andere kant van de oceaan over.

Plantdichtheid

Verschillen bestonden er op meerdere vlakken. Een daarvan was in de wijngaard zelf en betrof de plantdichtheid van de wijnstokken. Waar in de Oude Wereld de stokken redelijk dicht naast elkaar geplant werden, plantdichtheid in de Bordeaux bijvoorbeeld is ± 10.000 stokken per hectare, werkten ze in de Nieuwe Wereld juist met heel veel ruimte tussen de rijen. Zeker in Californië en Australië werkte men zo ruimhartig. Per ha werden soms de 1000 stokken niet eens aangetikt. 

wijngaard

Maar inmiddels is dat allemaal veranderd. In sommige delen van de Oude Wereld is er een trend naar een meer afstand tussen de wijnstokken, terwijl de Nieuwe Wereld in hun ijver de kwaliteitslat steeds hoger te leggen, de afstanden tussen de rijen verminderd en de hoeveelheid stokken per hectare opgeschroefd hebben.

Druivenrassen

De druivenrassen die in de Nieuwe en de Oude Wereld zijn geplant, zijn vergelijkbaar, evenals de onderstammen waarop ze zijn geënt, dit komt omdat de Nieuwe Wereld zich heeft geconcentreerd op de internationale variëteiten die beroemd zijn geworden in de Oude Wereld. Nieuwe Wereldregio’s hebben veel minder erfgoed van inheemse variëteiten, maar sommige hebben wel specialiteiten, zoals de pais, ooit meegenomen uit Spanje en de Franse carmenère die beide goede zaken doen in Chili. De pinotage van Zuid-Afrika, ook de ooit uit Europa ingevlogen ‘zinfandel’ van Californië

druiven-wijnwereld

Met betrekking tot wijnbouw en de vinificatie is er zeker over en weer bij elkaar afgekeken. Zo is de moderne wijnbouwtechnologie afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Mechanisch snoeien en oogsten. Zeker, dat gebeurt nu ook in Europa.
De ‘terroir’ gedachte die zijn oorsprong heeft in Frankrijk, daarentegen wordt steeds meer gemeengoed in de Nieuwe Wereld.

 
Wijnschool-Soest