wijnbouw in de woestijn

In het oostelijk gebied van de Middellandse Zee wordt wijn gemaakt. “Niet te warm?” vraag je je misschien af. Natuurlijk, grote delen zijn schier onmogelijke plaatsen, maar er zijn bergen die zorgen voor hoogte, koelte en regen, zoals op Cyprus. Er is de Bekaä-vallei en  er  zijn de heuvels boven Zahlé waar – dankzij deze heuvels –  frisse wijn geproduceerd kan worden. Zoals de wijnen van Chateau Musar en Chateau Kafraya uit Libanon.

In Israël werken serieuze wijnmakers aan de productie van koosjere wijnen. “Not being kosher is a real limitation” zegt Gilad Flam in een artikel over wijnbouw in Israël. “When you’re not kosher, you’re basically not operating in the free market – no access to Israeli supermarkets, most Israeli hotels and export is very limited.”
Het lukt wijnboeren hier steeds beter om op de meest onwaarschijnlijke plaatsen  wijnbouw te plegen en wijnen te maken die de internationale toets doorstaat. Druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc doen het goed op Israëlische bodem. Maar ook shiraz en cabernet franc worden nu al verbouwd.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=fxnn-vpGV4s]

Smaak van Wijn gaat deze week eens op jacht naar de wijnbouw rond de Middellandse Zee! Wordt vervolgd!