Wijnbouw in Rheinhessen

Wijnbouw in Rheinhessen

Wijnbouw

Je pakt er nog eens een uit de kelder, of de koelkast en schenkt achteloos de glazen in. Proost, wat een heerlijk leven heb je toch. Lekker buiten, zonnig, genieten, vrienden, wijn erbij. Geen moment sta je stil bij die immense arbeid die vooraf gegaan is aan het maken van dat goudgele sap in het glas. Dat je toelacht, fonkelend twinkelen met een sprankelende gloed!

Rheinhessen

In Studio Smaak van Wijn, net als De Eerste Soester Wijnschool, onderdeel van het Wijncoachingbureau voor Food & Wine aan de Beukenlaan in Soest, leggen we graag wijnen met een verhaal in de wijnkasten. De wijnen van Hartmut en Petra Bernhard in Rheinhessen zijn daar een bijzonder mooi voorbeeld van. Wijnen die ontstaan zijn dankzij de inspanningen van velen. Nee, je staat er niet bij stil, maar als je er over nadenkt wat een wijnboer /wijnmaker allemaal te doen heeft, dan wordt je daar wel even stil van.

BernhardWijngaarden

De Familie Bernhard bezit zo’n 10 ha van de wijngaarden rond Frei-laubersheim. Niet aaneengesloten, nee dat zou te makkelijk zijn. Verspreid, hier en daar een klein akkertje van een halve hectare, dan weer een wat grotere gaard. Een klein percentage is beplant met rode rassen, de witte spelen de hoofdrol in het Rheinhessische wijnleven. Heel divers overigens. Van kerner, weissburgunder, gewürztraminer tot aan auxerrois, scheurebe, silvaner en riesling toe. Kabinets wijnen, spätleses, ausleses maar ook bijzondere beerenausleses. Het is er allemaal. En de sekt! Dat is echte Winzersekt. Een liefhebberij van Petra en Hartmut. Alles, alles gebeurt met de hand. Van het verzorgen in de wijngaard, tot aan de oogst met de hand. Van het maken van de wijn tot aan het degorgement en afvullen van de flessen! Alles met de hand. Van wijnbouw tot wijn.

Wijnbouw in een bocht

Hoewel de pinot noir of zoals je wilt de spätburgunder in de wijnbouw hier niet voorop loopt, heeft hij wel een warm plekje in het hart van Hartmut. Die voor deze druif zelfs zo ver is gegaan, dat hij een topwijngaard, boven aan de heuvel, met zo’n halve hectare grond heeft gereserveerd. Op een bodem van ’ton’ is de wijngaard in een bocht aangelegd. Met een dwarsaanzicht ten opzichte van de andere wijngaarden, zodat de zon ten volle benut kan worden. Spectaculair om te zien! Een kleibodem ja, maar met het prepareren van deze wijngaard, kwamen de bijzondere aspecten van Rheinhessen weer eens aan het licht. De grote binnenzee die daar miljoenen jaren geleden was, gaf zijn schatten bloot. Schelpjes! En schelpjes betekent kalk. Kalk waar de pinot zo van houdt. Zo spannend om dit avontuur te volgen! Over drie jaar zullen de eerste wijnen gemaakt kunnen worden.

wijnbouw

Schelpjes van kalk

 t