Wijnbouw, het kan bijna overal!

Wijnbouw, het kan bijna overal!

Classico

Wijnbouw is zo intrigerend, zo boeiend, zo bijzonder. Alleen het idee al dat men ooit ontdekt heeft dat je van het sap van een druivenbes een drank kunt maken, dat is toch wel heel apart! En het is niet blijven hangen in de Kaukasus, nee uitgewaaierd zijn de druiven, uitgewaaierd over de hele aardbol.

De oorsprong van druiven, het ‘classico gebied’ dat is de Kaukasus  en het Zagrosgebergte met de hoogste toppen van Europa. Deze bergketens spreiden zich uit over Armenië door Azerbeidzjan, Georgië, het noorden van Iran,  Anatolië en het oostelijke deel van Turkije. Zo rond 7000 jaar voor Chr. was er in Armenië al een wijnbedrijf. Men gebruikte in die tijd zelfs al een wijnpers. Georgie claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn. Op het blog ‘Georgië Actueel‘ staat een mooi filmpje wat die wijnbouw van vroeger ook visualiseert.

Zweden

Wijnbouw in Frankrijk, ja daar heeft iedereen wel van gehoord, maar dat Zweden een wijnland zou zijn? Dat is toch niet het eerste dat in je op komt 🙂 Skåne. Deze regio staat niet  alleen bekend vanwege de voortreffelijke keuken, met de biologische streekproducten en goede restaurants, maar heeft zich inmiddels ook als wijnregio geëtaleerd. Er is zelfs al een eigen ‘wijnstraat’, die door experts wel de ‘Skåne-sensatie’ wordt genoemd. (Bron: Verkeersbureaus.info).

Wijnbouw in de tuin

Tegenwoordig hebben we bij ons in de tuin ook druiven! Mooi om te zien hoe de ontwikkeling van het uitlopen in het vroege voorjaar tot een volwassen druiventros is! We hebben maar twee druivenstokken staan, op verschillende plekken. We gaan zeker geen wijnmaken, maar de groei bestuderen, te bewonderen is al een feestje op zich. Stel je voor, een Soestse wijnstraat. Nou dat gaat niet gebeuren, maar voor het onderwijsprogramma in de Wijnschool is het wel belangrijk.

wijnbouwVan SDEN tot brugjaar

Het nieuwe cursusjaar beginnen we maar liefst met vijf verschillende cursussen, waar de SDEN-1 tot SDEN-3 de basis en de kern zijn. Waarbij we in september met gloednieuw werkmateriaal aan de gang gaan en naast alle combi-wijnshops als kaas&wijn, chocolade&wijn en asperges&wijn nu ook met het originele en unieke ‘Brugjaar-programma‘ starten.

In dit schakeljaar tussen wijnbrevet en hoger (WSET of vinologenopleiding) komen wijnlanden, wijnstreken, wijnverbouwtechnieken en wijnproeftechnieken aan bod.  Wijngebieden waar je niet dagelijks komt, welke wijnen je niet standaard in de kast hebt liggen, waar de druivenrassen niet alleen de bekende druifjes omvatten maar meer wijnwerk laten zien. Sonona County bijvoorbeeld. Wat weet jij ervan? De unieke appellaties van Sonoma? Er zijn maar liefst 17 AVA’s hier met een heel eigen karakter. Ken je het nieuwe ‘Moon Mountain’ al?

The “Moon Mountain District of Sonoma County” lies east of Highway 12 and spans 17,663 acres, which includes 1,500 acres of commercial vineyards planted at elevations from 400 to 2,200 feet. The new appellation is located within the Sonoma Valley AVA, but the Moon Mountain vintners and growers have long wanted to distinguish their high elevation wines on the labels.
Where 1,500 acres of grapevines cling to thin, volcanic soils on ancient lava flows beneath craggy peaks, alternately basking in the sun and cooling in the crosswinds from the Pacific Ocean to the west, and San Pablo Bay to the south. Bron: Sip on this juice

Laat september maar komen! Ik heb er zo’n zin in!

 

Bewaren

Bewaren