Wijnen met stijl – Fun & Vriend schapwijnen

IMG_9217hamersmaVandaag de laatste workshop in de wijnserie IMG_9216Wijnen met Stijl uit Frankrijk.

Het simpel aandoend restaurant, Café Modern, wars van alle chique en poeha (heerlijk!) is het toneel waar deze wijn&spijs met Frans accent zich afspeelt. Ik zeg “simpel” met een jubeltje in mijn stem en pretlichtjes in mijn ogen! Prima om eens niet opgeprikt te hoeven zitten, met de borstjes vooruit en de lipjes getuit – uitspraak van een Brabantse collega die deze vooral ook vol nastreeft!

Geweldig om niet om de seconde een zwarte kraai in je nek te hebben hijgen, maar gewoon iemand die praktisch: het eten transporteert van de keuken naar de tafel en technisch: uitlegt wat we gaan proeven! Daarnaast bovendien nog eens heel leuk kan lachen!

De term Nouveau Ruig is hierop van toepassing: ‘nouveau ruig is de crisis op haar stoerst’! Hiske Versprille

Puur, oorspronkelijk verklaart Harold het begrip. Kijk naar Rijsel, naar Daalder in de Jordaan, Ron Gastrobar!

De laatste bijeenkomst van een vierluik onder de bezielende leiding van Harold Hamersma en Michele Laine is begonnen!

image001-1

Levensstijl: “Eenvoudigweg anders”

Wijnstijl: “Individueel en origineel”

IMG_9223De aftrap gaat vlot met Picpoul de Pinet, “L’Enfant terrible” van Domaine la Grangette uit de Languedoc. De frisse wijn zit lekker in zijn zuren, je moet hem jong moet drinken. Grandioos als aperitief, maar ook gemaakt  voor oesters, schaal- en schelpdieren of gegrilde vis. Bleekgeel van kleur, in de neus wat grapefruit. Mooie zuren, beetje citrus. Achterin wat bittertjes.

Past perfect bij de kabeljauw met wulken, citroen en venkel dat op het bordje ligt.

Hamersma borduurt nog even voort op Nouveau Ruig, waar ook hij zeker blij mee is. Kwamen de invloeden in de keuken vroeger uit het zuiden, nu komen ze uit het noorden. De Scandinavische landen zetten de toon. Op Smaak van Wijn schreven we er op 28 maart ook al over.
We vervolgen de route de vins met een van mijn lievelingswijnen, wit uit de Provence! Van marsanne, clairette, bourboulenc en ugni blanc.

Clos St.Magdeleine in Cassis. Een wijn met een bloemig karakter. Een lichte toastgeur, frisse tonen en op de achtergrond wat honing. Cassis is een oude appellation sinds 1936. De wijnstokken van deze wijn zijn zo’ 30 jaar oud.

Het gerechtje dat hierbij past is ‘pulpo met kappertjes, chorizo en asperges’. Lekkerrr!

Vervolgens een duik in de rosé!  Vénus de Pinchinat uit de Var. Richting Saint Maxime. Gemaakt van syrah, IMG_9229grenache, cinsault en cabernet sauvignon. IMG_9230
Rosé is een t.h.t. product, aldus onze gastheer. Met andere woorden, laat je nooit de oude rosé van vorig jaar in je maag splitsen! Het is echt niet fris meer. De vergelijking van het verse appeltje en het rimpeltje uit de schaal sluit hier naadloos op aan.

Het domaine werkt biologisch. Alleen koper en sulfiet zijn toegestaan voor bepaalde  daartoe geëigende doeleinden. Verder geen chemische middelen.

Maar waarom we nu 2011 drinken in plaats van 2012? Dat ontgaat me even 🙂 De wijn en het gerechtje, artisjok in tempura beslag met tomaat, basilicum en knoflook (ernstig lekker) is geen combi. De wijn verdampt in het zicht  van de tempura.

Dartelend lammetje met doperwtjes en en bonenkruid is het onderpand voor èn de Beaujolais en de Syrah uit de Rhône van Domaine Louis Chèze.

De Beau is een Fleurie van Jean-Louise Dutraive. “Fleurie: Devine countryside for feminine wines.” Ja, echt dat staat te lezen op de site van de Beaujolais. Volle, fruitige en elegante Beaujolais met structuur. Nog jong. De Madonna van de Fleurie waakt hier over de heuvels. In tegenstelling tot de gewone Beaujolais kunnen de Crus prima een aantal jaren ouderen!  Hoewel, zelfs Beaujolais-Villages  2001 blijkt mogelijk te zijn.

IMG_9232IMG_9231De Syrah komt uit de Rhône, van Domaine Louis Chèze. Het is een Vin de Pays uit het noordelijke deel van de Rhône. Nu op zijn top, zo’n drie jaar na de oogst. Lekker het pepertje, het donkere fruit maar toch verrassend rond en sappig. Het lammetje volgt hem trouw.

Het kaarsje gaat uit met Banyuls – Roussillon. De Vin doux naturel  – chocolade wijn – van grenache noir en – gris. 1991 – roodbruin – en uitstekend bij de bleu op het bord. Een mooie middag is ten einde.IMG_9234

1 Reactie

  • Michèle Lainé Posted 18 april 2013 10:21

    Leuk dat je er was en bedankt voor jouw mooi verslag van onze (voorlopige) laatste workshop Wijnen met Stijl. Michèle

Reageren is niet mogelijk.