Wijnen of druivensap

Wijnen of druivensap

Bouquetreeks over wijnen en  het aroma

wijnenEventjes heeft de Bouquetreeks, de aromastroom, enkele dagen stilgelegen. Drukte in de wijnschool zorgt voor uiterst volle dagen met schakelklassen, proefgroepen en nieuwe wijnliefhebbers voor de SDEN-niveaus. Heerllijk die wijnrurring! Daar kan ik toch zo van genieten. Tussendoor nog met dochterlief naar de Hermitage in Amsterdam om ‘Classic Beauties’ te bewonderen. Bijzonder. Niet alleen de Bacchusbeelden, nee de schilderijen van Rome, de borstbeelden, de muziek die je kunt beluisteren. Tutti! Briljant 🙂

Schakelklassen

Met een van de Schakelklassen, vergevorderde wijnproevers, doen we en passant nog een test over wijnen zonder enige voorkennis. Dat houdt in dat de glazen op proefstand gevuld zijn en verder geen enkele uitleg over de wijnen gegeven wordt. Geen prijs, afkomst, druivenras noch land, laat staan streek van herkomst wordt vermeld. In dit geval een witte en een rode wijn. Zoals gezegd, voorkennis ontbreekt.

Proefnotitie

De proefnotitie van de witte wijn, samenvattend commentaar van de hele groep, ziet er als volgt uit. De kleur van de wijn: tussen linnen en ivoor. De aroma’s die te besnuffelen  zijn,  geven impressies van ananas en banana. In de smaak komt banaan terug, gevolgd door een licht appeltje en wat bitter. In eerste instantie ontbreken de zuren, maar kijk aan, ze zijn er toch wel, ze komen gewoon wat later aanzetten. Met een bescheiden alcoholgehalte van 11,5% en een mondgevoel dat te classificeren valt onder “rond met strakke tonen” besluiten we de notitie. De witte wijn in kwestie is een wijn uit Gascogne. In dit geval een duocepage bestaande uit colombard en gros manseng druiven.

Zelf ben ik razend benieuwd omdat ik in Studio Smaak van Wijn het excellente Gascogne huis Horgelus van Yoan le Menn voer, waarbij iedere slok een klein feestje is. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat deze Domaine Horgelus Gascogne ruim 2x zo duur is als de wijn die de proevers in het glas hebben.

Best value white French

Maar potverdikkie, dat is ook wel te proeven. Verbijstering al om, als het doek valt en blijkt dat de proevers een wijn in het glas hebben die uit maar liefst 300 private labels van 39 retailers wereldwijd is uitgekozen als ‘best value’ white French wine door een internationale jury bestaande uit Masters of Wine, wijnschrijvers, sommeliers en retailexperts. Ook uit Nederland bevinden zich wijnexperts onder de proevers. De namen zal ik maar achterwege laten. Het witte glas mag € 3,00 per fles kosten en is te verkrijgen bij de Hema. Met alle respect, vragen we ons af, hoe in hemelsnaam hebben die andere wijnen dan wel niet gesmaakt.

Supermarkt

De rode wijn die ik er naast gezet heb, is zo mogelijk nog goedkoper. Uit de supermarkt om de hoek,  € 2,49. Deze Spaanse Tempranillo heeft weliswaar een vrolijke  heldere purpere kleur, maar daar is het beste dan wel mee gezegd. Aardbeitjes in de neus, lage zuren en weinig tot geen smaak, maar wel monddrogende tannine.

Druivensap

Tja, ik begrijp dat ik met deze blog beslist minder wijnen om te proeven toegestuurd zal krijgen.  Het zij zo.
Want serieus, als je dit soort prijzen wilt betalen, dan is dat helemaal niet erg, echter, ben je dan niet veel beter af met een eerlijk glas, vers en sappig druivensap? Je kunt er in ieder geval geen wijn zoals wijn bedoeld is voor verwachten!